Представяме ви новата рубрика на Agri.bg „Динамиката на зърнените борси“ – Вашият изчерпателен източник за пазарните тенденции и анализи на зърнените култури!

Следете текущите пазарни тенденции, прогнозите за цените и ключовите фактори, влияещи върху търговията със зърно, подбрани и анализирани от специалиста Боян Иванов специално за Agri.bg. 

Приятно четене! 

Само преди две седмици Русия стана четвъртата страна в света по износ на селскостопански продукти с приходи, достигащи 43,5 милиарда долара. Тогава, Владимир Путин коментира и напредъка в местното земеделие. 

„Зависимостта от внос през 2000 г. беше почти към всички основни компоненти и направления по отношение на осигуряването на страната с храни. Такава зависимост реално в момента не съществува“, категорично заяви държавният глава.

Но днес, руските фермери казват, че обмислят редуциране на площите с пшеница в полза на култури с по-висок марж като соя, грах, и други тъй като ниските световни цени, нарастващите разходи за суровини и продължаващите експортни мита намаляват рентабилността при отглеждане на културата.

Данни от държавната статистическа служба Росстат, цитирани от Руския зърнен съюз (РЗС), показват, че рентабилността на зърненото производство е спаднала до 23,9% през последната година, спрямо близо 70% през 2022 г. Тази при пшеницата пък спадна до минус 0,9% при над 70% през 2022 г., отчитат от РЗС.

„Рентабилността на пролетната пшеница вероятно ще бъде нулева или отрицателна, докато рентабилността на зимната пшеница може да бъде средно около 15%“, каза Салис Каракотов, ръководител на Shchelkovo Agrochem, голяма компания за пестициди и семена.

„Осъзнаваме, че вървим към спад“, призна и Татяна Малина, изпълнителен директор на AgroGard, която работи в Централна и Южна Русия.
„Наблюдаваме увеличение на разходите за абсолютно всички вложени ресурси, и така, ние губим рентабилност“, каза тя на индустриална конференция в Москва миналата седмица.

Земеделската консултантска компания SovEcon изчислява, че реколтата от пролетна пшеница преди прибиране е намаляла с 0,1 милиона хектара до 13 милиона, тъй като фермерите се опитват да преминат от пшеница към други култури.

Цените на местната третокласна пшеница паднаха до 11 500 рубли (125,57 долара) за тон миналата седмица от 12 500 рубли (136,49 долара) в началото на годината, според SovEcon.

Експортните цени от руското черноморско пристанище Новоросийск също паднаха от 242 долара за тон FOB в средата на януари до под 200 долара в началото на март, според консултантската компания за земеделие IKAR.

Ниските ценови прагове, с които Русия доминира на световния пазар се оказват пагубни за местните фермери.

„Миналата година имахме рекордни добиви от пшеница и слънчоглед. И въпреки това рентабилността на общото ни производство е намаляла“, каза на конференцията в Москва Роман Бондарев, оперативен директор на голям земеделски холдинг в южната част на Русия.

Експертите са единодушни, че интересът към по-нишови култури като нахут, лен и захарно цвекло нараства, което в бъдеще ще промени сеитбооборота в страната.