Европейската комисия предлага нови, драстично по-високи мита за зърнените култури от Русия и Беларус. В зависимост от конкретния продукт те ще се увеличат или до 95 евро на тон, или до адвалорно мито от 50%. 
 

Четете още: Copa-Cogeca: Опростете Общата селскостопанска политика, облекчете фермерите

 

Митата ще се прилагат за зърно, предназначено за използване в страните от Европейския съюз, и няма да важат за транзита на зърно през общността към други страни. 

Мярката се отнася за зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус, включително пшеница, царевица и слънчогледов шрот.

В бъдеще Русия и Беларус вече няма да имат достъп до нито една от квотите на Световната търговска организация за Европейския съюз за зърно, които предлагат по-добро тарифно третиране за някои продукти, става ясно от съобщение на Еврокомисията.

Според еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис, избраните тарифи ще направят "вноса на тези продукти търговски нежизнеспособен".

Еврокомисията смята, че търговската мярка ще намали приходите на Москва от продажбите на храни, които досега не бяха обект на санкции, а също така ще сложи край на продажбата в ЕС на откраднато от окупираните украински региони зърно.

Руското и белоруското зърно и свързаните със зърно продукти сега влизат в ЕС с ниски или без мита.

Русия е изнесла 4,2 милиона тона зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти за ЕС през 2023 г. на стойност 1,3 милиарда евро.

Беларус изнася ограничени количества зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти за ЕС през 2023 г. – 610 000 тона на стойност 246 милиона евро.

От Еврокомисията смятат, че този внос може да бъде заместен с внос от други традиционни вносители като САЩ, Бразилия, Украйна, Сърбия или Аржентина и от местно производство, което сега осигурява около 90% от нуждите на Европа.