Дошло е лятото. Температурите през февруари и март са над нормата, а дъждовете - под нормата, изобщо ги няма. Това сподели земеделският стопанин Андрей Василев, който обработва 3000 дка в община Шабла. Стопанинът е притеснен как ще се сее при тези условия, тъй като в момента при култивиране вятърът разнася изпепеления чернозем и вдига облаци прах.

Данните за валежите от началото на 2024 г. са плашещи. През януари са паднали 16 литра дъжд, а през февруари 3 литра дъжд, показват замерванията в стопанството на Андрей Василев.

Това е в пъти под нормата, която за зимно влагозапасяване е поне 300 литра. Единственото спасение за тази стопанска година са валежите, които природата подари през ноември и декември 2023 г., когато съответно са отчетени 130 и 70 литра.

„Това помогна на пшениците и те сега успяха да наваксат със закъснението след сеитбата. Посевите вървят добре, но ако сушата продължи? Ние разчитаме на дъждовете!“, споделя още стопанинът. Наторената пшеница също не е успяла да усвои хвърления тор, който вече 20 дни стои и се вижда върху посевите. 

Проблемът със сушата в най-североизточната община на страната е от няколко години. Засушаването е поголовно още от 2000 г. и се повтаря за съжаление всеки стопански сезон. И ако в момента валежите за 5 месеца – от октомври 2023 г. до края на февруари 2024 г. са сумарно 230 литра, то през миналата година са били 130 литра.

Сушата е довела до изключително оскъдни добиви – едва по 80 кг царевица от декар. 

Засушаването обаче има много по-сериозни последствия в дългосрочен план. Освен икономическите последствия като ниски добиви, ниски доходи и ниска рента, се стига до увреждане и уплътняване на почвата, промяна в нейната структура.

Така отново стигаме до крещящата нужда от ефективна стратегия за управление на водите, изграждане на поливни съоръжения и напояване на основните полски култури. Проблем, за който земеделските стопани отдавна говорят.