В Румъния все повече отчаяни фермери се обръщат към използването на пушки срещу диви свине, за да защитят посевите си. Доколко ефективно е това решение, мненията по този въпрос се разминават. За някои свинете свикват с оглушителния звук и отново навлизат в полето, пише Gorjeanul.

Свиневъди: Балканите са пламнали от АЧС, а контролът е слаб

Пушките срещу диви свине представляват оръдия с газов цилиндър. Те се поставят в нивите и на всеки 5 минути издават оглушителен шум, който е предназначен да държи дивите животни надалеч.

Във фермата на румънския фермер Йон Блондеа от Данещи нападенията на диви свине започват през юли тази година. След като установява, че реколтата му е унищожена, той решава да тества полевото съоръжение.

Оръдието гърми на всеки пет минути. Идвам вечер и отварям бутилката, сутринта идвам и я затварям. Това е, което правя ежедневно. Нивата ми е на само няколко километра от вкъщи, казва фермерът.

Цената на оръдие, което прогонва диви свине, е 800 леи (313 лв.). То може да се използва и в овощни градини или лозя. Въпреки усилията и инвестицията обаче (тъй като се изисква и редовно зареждане с гориво), не е сигурно, че проблемът ще бъде решен.

За момента Блондеа може да разчита на едва 700 леи (274 лв.) компенсация от страна на държавата заради унищожената от прасетата царевица. Като се направи проста сметка, става ясно, че тази сума не покрива нищо.

Ако започнем с оран, разораване, плевене, вземане на семена, внасяне на торове и всичко останало, ще видите, че има едни големи разходи. Догодина мисля директно да сея пшеница и край на проблема, допълва фермерът.

Блондеа не е единственият, който възнамерява да се откаже от царевицата. Има все повече диви свине в Румъния. Царевицата е любимият им деликатес по това време.

Има съоръжения, които са монтирани за отстраняване на животни, но те не са много ефективни. Надеждата ни е в ловците. Затова догодина пак ще пробваме да отгледаме културата, казва друг фермер, който таи надежда, че ще се намери решение.

Нападенията на диви свине в нивите с царевица вече са често явление в окръг Горж, където фермерите са регистрирали жалби за компенсации не само в Данести, но и в Падес, Тисмана, Муштерещи и Красна. Това са райони, където мечките също са започнали да създават проблеми.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

9 случая на АЧС при диви свине са регистрирани в Добричко

В Долни Цибър правят пропусквателен пункт за ограничаване на АЧС

Как швейцарските свиневъди стават все по-добри