Няма контрол на домашните прасета, отглеждани в т.нар. „заден двор“, а това е една от най-големите опасности при разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

Това коментира за Агри.БГ Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България, във връзка с констатираните случаи на опасната болест при домашни и диви прасета в различни части на страната. Много е трудно да бъде проследена работата на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) в тази сфера по много причини, включително и поради факта, че за две години се смениха 6 директора на ведомството, става ясно от думите на експерта. 

„С едно от ръководствата успяхме да говорим да се извършва контрол поне в 10-километровата зона около свинекомплексите, но никой не може да каже какво е свършено“, споделя още Михайлов. 

Според него ситуацията в БАБХ изобщо не е добра, тъй като няма достатъчно хора, които да работят там. 

По думите му друг сериозен проблем е дивата популация, която въобще не се контролира.

9 случая на АЧС при диви свине са регистрирани в Добричко

В момента Балканите буквално са пламнали отново от Африканска чума на свинете. Болестта е отчетена в Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Гърция. Сега е активният сезон за разпространение на АЧС, която е засечена за първи път у нас през 2018 г. 

Ще искаме среща с новото ръководство на Българската агенция по безопасност на храните, за да обсъдим проблема. Вече направихме такава с ръководството на Министерството на земеделието“, каза още Михайлов. 

В момента има изготвен План за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България в периода 2021 г. – 2023 г., като последният доклад за дейностите по него е от началото на февруари тази година. 

В сряда от БАБХ съобщиха за второ огнище на Африканска чума по свинете в животновъден обект тип „лично стопанство“ в Монтанско – в село Игнатово. Първото огнище е констатирано през миналата седмица в село Долни Цибър. Взети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство, уточняват от хранителната агенция. Определени са 3-километрова и 10-километрова предпазни зони. 

9 случая на положителни проби на АЧС са установени при диви свине, отстреляни на територията на Държавните ловни и горски стопанства в Добричка област, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.