9 случая на положителни проби на АЧС са установени при диви свине, отстреляни на територията на Държавните ловни и горски стопанства в Добричка област. Няма констатирано заболяване в частни и промишлени свиневъдни обекти. Данните, отнасящи се за първото полугодие на 2023 г., изнесе д-р Николова, началник отдел „Животновъдство“ в Областна дирекция по безопасност на храните във връзка с регистриран случай на заболяване от Африканска чума по свинете в частен двор в област Монтана.

Вижте още: БАБХ потвърди второ огнище на АЧС в Област Монтана

По този повод в Добрич беше свикана на заседание Областна епизоотична комисия за набелязване на превантивни мерки срещу разпространение на болестта.

Д-р Николова посочи, че за първото полугодие в нашата страна положителните случаи са общо 121, докато в съседна Румъния данните са за 223 положителни проби при диви прасета и 259 положителни резултата при домашни свине.

Специалистът отчете, че свиневъдството е дейност с голяма икономическа стойност в Добричка област и посочи, че има регистрирани 8 индустриални обекта, в които се отглеждат около 135 хиляди прасета.

Предложените мерки за превенция включват инвентаризация на личните стопанства, извършване на съвместни проверки с МВР при транспортирането на живи животни, продължаващ мониторинг на дивите прасета.

До края на август ще бъде извършена инвентаризация на свинете в личните стопанства.

Д-р Николова подчерта, че не е забранено отглеждането на свине за лични нужди. На заседанието е обсъдена и готовността за загробване на животни при необходимост и наличието на определени терени за целта. 

В заседанието на Областната епизоотична комисия участваха областния управител Йорданка Костадинова и заместник областния управител Живко Желязков.