Все по-често може да чуете швейцарски свиневъди да споменават EBJ - електронния дневник за лечение на местната служба за здравеопазване на свинете. Оказва се, че той помага съществено за подобряване на здравето на животните, пише германското издание Agrarheute. 

Кирил Вътев: Невъзможно е да има спекула с цените на свинското месо

Воденето на електронен дневник за лечение (EBJ) вече е част от ежедневието на много свиневъди в Швейцария. Рихард Хабермахер е един от тях, като спазването на процедурата им носи определен статус. В началото мнозина са скептично настроени. Идеята им се струва скъпа и досадна. Сега виждат нещата по по-различен начин. Благодарение на SuiSano те успяват постепенно да подобрят здравето на свинете.

Лично Рихард Хабермахер оценява положително резултат от редовното обменяне на информация с ветеринарни специалисти. За него процедурата е по-скоро професионална подкрепа, а не толкова проверка. 

Електронният дневник за лечение (EBJ) е сравнително нова практика в Швейцария. Цялото събиране на данни се извършва цифрово - на компютъра или директно в обора чрез приложението, което също работи без интернет връзка (офлайн). Няма нужда от хартия. Записват се разнообразни данни - от запасите от лекарства до всяко третиране на животно. 

Една от целите е да се намали употребата на антибиотици до възможно най-ниското ниво, без това да влияе на здравето на животните или производителността. 

Не искаме да виждаме по-малко лекувани животни, а по-високи загуби, казва Надин фон Бюрен. 

Един от плюсовете на EBJ е, че дава достъп до сравнения с професионални колеги в дадена общност или в цяла Швейцария. По този начин всеки животновъд има възможност за много по-задълбочени съвети и става по-отворен към нови идеи. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Домашна свиня с АЧС изхвърлена на боклука в Карлуково

Животновъди все още не искат и да чуят за сдружаване – защо?

Специалист: Ситуацията с АЧС е сериозна