Спешни мерки предприемат хората от монтанското село Долни Цибър за ограничаване на заразата Африканска чума по свинете. Още в момента, в който БАБХ оповести официално за наличие на заболяването в частен двор, започна организация по създаване на контролно-пропускателен пункт (КПП). На него ще се дезинфекцират всички влизащи и излизащи от селото моторни превозни средства.

Вижте още: БАБХ потвърди първо огнище на АЧС

Предстои и умъртвяване на всички домашни прасета в селото.

„Вече не са толкова много домакинствата, които отглеждат свине вкъщи. Голяма част от хората се наплашиха от предишното проявление на заболяването и се отказаха. Други обаче продължиха и сега съжаляват. До момента имаме два случая на умрели домашни прасета. Налага се да умъртвим всичките. Най-лошото е, че хората не очакват някой да компенсира загубите им“, коментира за Агри.БГ кметът на селото Камен Димитров.

Според една от версиите на местните хора, заразата е пренесена в селото от близък остров срещу населеното място по поречието на река Дунав.

„Там има много диви свине. Лошото е, че трудно се контолира популацията им и състоянието на животните. Половината от острова е частен, а другата половина е резерват. Миналата година идваха хора от София. Броиха птиците и правиха оглед за състоянието на острова и това беше всичко“, обясни още Димитров.

Има обаче и друга вероятност – заразата да е пренесена от друго огнище по друг способ. Затова хората от селото разчитат на епизоотичното проучване, което ще установи какво е било придвижването на домашни свине 35 дни преди констатиране на болестта.