От избухването на войната в Украйна до днес една политическа тема постоянно битува в новините - украинското зърно. Тази тема е особено актуална в Полша, която е съседка на т.нар. Житница на света.

Правейки анализ на разказа за продоволствената сигурност и спасяването на Северна Африка и Близкия изток от глад и отражението на войната върху пазара на селскостопански суровини, поляците се запитаха - на кого всъщност помагат, на бедните украински фермери или на олигарсите или на т.нар. агрохолдинги? Отговор на този въпрос четем в полския сайт Farmer. 

39 млн. лв. ще останат от Украинската помощ след увеличаването на тавана

От интервю на Рафал Младанович от юни 2022 г., по това време пълномощен представител на министъра на земеделието за развитието на сътрудничеството с Украйна, става ясно, че в Украйна има 93 агрохолдинга. Според официалната информация от украинското министерство на земеделието те държат приблизително 32% от цялата земеделска земя в Украйна.

По неофициални данни става дума за цели 47% от земеделската земя. Тогава Младанович посочва, че трябва да се обърне внимание на въпроса кой притежава селското стопанство в Украйна и кой иска да навлезе на европейските пазари. Той споменава и за срещи с украински собственици на семейни ферми, които сигнализират за проблем с износа на зърно.

Наскоро Карол Олшановски, адвокат и икономист, свързан със селскостопанската индустрия, представи в платформата X (бивш Twitter) списък на десетте най-големи собственици на земя в Украйна заедно с техните места на регистрация.

  1. Kernell (Люксембург) Около 360 000 хектара в ръцете на олигарха Андрий Веревски, 90% други собственици, включително банки и фондове от САЩ и Европа.
  2. UkrlandFarming (Кипър) Компанията публикува само откъслечни данни. Принадлежи на олигарха Олег Бахматюк, който се укрива от украинското правосъдие. В изявление от 2022 г. той признава, че има приблизително 460 000 ха, но той не може да предостави финансовите резултати на компанията, защото сървърите са унищожени. Освен това Бахматюк признава, че контролира 670 000 ха
  3. MHP (Кипър) 340 хиляди ха принадлежат на олигарха Юрий Косюк. Дялове в компанията имат и чуждестранни финансови институции.
  4. TNA Corporate (САЩ) Според съобщения в медиите компанията трябваше да поеме около 200 000 хектара земя от Бахматюк (собственик на Ukrlandfarming).
  5. NCH ​​​​Capital (САЩ) - американски инвестиционен фонд. Занимава се основно със закупуване на земя. Има около 200 000 ха
  6. PIF (Саудитска Арабия) Инвестиционен фонд, контролиран от кралското семейство на Саудитска Арабия. Управлява приблизително 200 000 ха земя.
  7. Industrial Milk Company (Люксембург) Около 120 000 ха, като основен акционер е Олександър Петров.
  8. Agroton (Кипър) 94 000 ха принадлежат на олигарха Иван Журавлов.
  9. Astarta (Нидерландия) Около 90 000 ха, като 40% от тях са собственост на олигарха Иванчук и 30% на канадската компания Firefax Financial.
  10. Nibulon (Украйна) Около 80 000 ха принадлежат на Олексий Вадатурски.

Накратко, от 10-те най-големи субекта, притежаващи земя в Украйна, три са регистрирани в Кипър, два в Люксембург, два в САЩ и по един в Саудитска Арабия, Нидерландия и Украйна. Регистрацията на компаниите навежда на извода, че по-голямата част от печалбите не отиват в бюджета на Киев, а се прехвърлят в чужбина.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Защо Индия се отказа от лидерска позиция на зърнените пазари?

Египет заплашен от недостиг на пшеница?

Разговорите с ЕК за украинската помощ продължават