Прогнозите са крайните запаси на пшеница в Египет през пазарната 2023-24 г. да паднат до най-ниското си ниво от 20 години, тъй като страната се бори с по-малка реколта, повишено търсене и промяна в търговските потоци поради продължаващия конфликт на Русия с Украйна. Това са изводите, направени в последния доклад за страната от FAS на USDA.

Годишният спад в производството на пшеница се дължи на намаляването на ожънатата площ, която спадна до 1,35 милиона хектара в сравнение с 1,45 милиона през 2022-23 г. „Намаляването на площите се дължи на увеличените площи с египетска детелина и захарно цвекло“, се казва в доклада.

FAS отбеляза, че в опит да увеличи местното производство на пшеница, египетското правителство миналия април увеличи доставната цена на пшеницата с почти 70% спрямо предходната пазарна година.

agriniser_new

Очаква се през 2023-24 г. потреблението да нарасне с 50 000 тона до 20,6 милиона, което би било второто най-високо регистрирано количество, казват от FAS.

Понастоящем населението на Египет възлиза на приблизително 105 милиона, според Централната агенция за обществена мобилизация, но това не включва близо 9 милиона мигранти от Ирак, Либия, Сирия, Йемен, Судан и други страни. Населението на Египет (без мигрантите) се очаква да достигне 124 милиона до 2030 г., което ще окаже по-голям натиск върху доставките на пшеница.

Предвижда се вносът на египетска пшеница да нарасне със 7% до 12 милиона тона през пазарната 2023-24 г., се казва в доклада. 

Египет, най-големият вносител на пшеница в света, беше неблагоприятно засегнат от руската инвазия в Украйна, тъй като страната трябваше да търси други алтернативи.

Най-големите доставчици на пшеница за Египет през 2022-23 г. бяха Русия (8,1 милиона тона) и Европейският съюз (1,8 милиона тона), според FAS. Смята се, че през 2023-24 г. Египет ще получи много по-малко пшеница от Украйна (856 377 тона), спрямо обичайното  преди войната.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!