Рано или късно изплащането на Украинска помощ за фермерите ще спре. Както се очертава обаче, това може да се случи и преди войната да бъде прекратена. Европейската комисия вече работи върху постепенното й премахване с краен срок 31 март 2024 г.

Не пропускайте: Кандидатстването по de minimis е от 20 ноември до 1 декември

На 6 ноември държавните членки получиха проектодокумент, който подлежи на консултации. Аргументите на Брюксел са, че, въпреки че войната в Украйна продължава, икономическото положение в ЕС показва издръжливост. В икономическата прогноза на Комисията от лятото на 2023 г. се отбелязва, че икономиката на ЕС продължава да отчита макар и слаб растеж.

Сега държавите членки имат възможност да коментират това проектопредложение на Комисията, след което тя ще направи окончателно решение през идните седмици, като вземе предвид получената от тях информация.

“За съжаление обаче, нито браншовиците питат, нито МЗХ говори по темата! А времето си върви и колкото повече минава, толкова по-голям е шансът решенията, които някой ще вземе я в Брюксел, я в МЗХ, я в Народното събрание, да са в ущърб на обикновения земеделски производител”, пише в социалните мрежи Пламен Абровски.

Част от въпросите, които той поставя, са: Защо никой не говори за тази консултация? Каква е позицията на нашата страна? На МЗХ? На Асен Василев? На премиера Денков? На Комисията по земеделие? На бранша? Някой вече говори ли по темата с Европейската комисия - кой е той и каква позиция защитава? Има ли пари в бюджета за 2024 г. за удължаване на Украинската помощ? Има ли готовност МЗХ да договори с ЕК новите средства? Колко биха били тези средства - отново ли 426 млн. лв. или по-малко?

Представители на животновъдния бранш, които се готвят за протест пред сградата на земеделското министерство на 23 ноември, вече поставиха искане в тази насока: “В бюджет 2024 г. да бъдат заложени и осигурени 426 млн. лв., с които да бъдат компенсирани загубите на животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи последствията от войната в Украйна”.

Към момента пари за нова Украинска помощ за фермерите липсват в проектобюджета на България, което навежда на мисълта, че българските управляващи може би вече рязко са я прекратили и без да чакат 31 март 2024 г.