Имах отново сериозен разговор с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, по време на който поставих за пореден път въпроса за тавана по украинската помощ. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред медии в Брюксел, в рамките на участието му в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.

България е получила писмо от Европейската комисия,  в което се предлага таванът да стане 280 хил. евро, а досега той беше 250 хил. евро.

"Помощта се предвижда да продължи със срок на действие до 31 март 2024 г. В отговор през Министерство на финансите ние сме изразили позиция да няма таван.

Днес повторих това наше предложение пред еврокомисар Войчеховски и му припомних, че сме изпратили до него писмено становище. От своя страна той каза, че ние сме единствената държава в ЕС, която иска тази държавна помощ да няма таван, а в регламента се посочва друго.

Двамата се договорихме на 22 ноември да продължим разговора по темата в онлайн формат", каза министърът. 

Министър Вътев проведе среща и със земеделските  министри на Полша, Словакия, Унгария, Румъния. Съвместно те обсъдиха вноса от Украйна към момента. Всички министри се обединиха заедно да настояват за продължаване на украинската помощ за през цялата 2024 година, тъй като това са държавите, които реално са най-ощетени и имат идентични проблеми.