През пролетта на 2022 г., когато световните цени на пшеницата се повишиха поради блокадата от Русия на черноморските пристанища на най-големия износител на пшеница в Украйна, Индия изглеждаше готова да помогне за запълването на част от тази празнота на световния пазар. 

Още по темата: В Черноморския регион се хвалят с прогнози за зърното

След няколко години с огромни реколти и с най-високи запаси за всички времена, Индия беше в позиция да се превърне в основен играч в международната търговия с пшеница.

 „Вече имаме достатъчно храна за нашите хора, но изглежда, че нашите фермери са се погрижили да нахранят и света“, похвали се тогава министър-председателят Нарендра Моди.

Но само няколко седмици по-късно индийското правителство се отказа от плана си за увеличаване на чуждестранните доставки и вместо това издаде забрана за износ на пшеница. Защо плановете на страната се промениха толкова рязко и драстично?

Оскар Тякра, старши изследователски анализатор в RaboResearch Food and Agribusiness за Азия, заяви, че индийските служители са обърнали курса в резултат на по-малката от очакваната реколта от пшеница през сезон 2022-23 г., нарастваща инфлация на храните и ниските държавни поръчки за пшеница по програмата MSP, които засягат способността на правителството да доставя пшеница в рамките на своята програма за хранителна помощ на вътрешния пазар.

Тякра отбеляза, че забраната остава в сила 18 месеца по-късно, тъй като индийското правителство, заедно с останалия свят, се опитва да се справи с високата инфлация на храните, въпреки че различни агенции прогнозират рекордна световна реколта от пшеница през 2023-24 г.

Интересното е, че въпреки че правителството наводни пазара със силно субсидирана пшеница от държавните запаси и запази забраната за износ в сила, то не успя да намали инфлацията на храните до желаното ниво.

„Безплатното раздаване на зърно доведе до намаляване на хранителните запаси на правителството, а по-ниското производство на пшеница през 2022 г. и 2023 г. означаваше по-бавно от очакваното попълване на запасите в държавните складове“, каза анализаторът, отбелязвайки, че въпреки че държавните запаси от пшеница към септември 2023 г. бяха с 1,2 милиона тона по-високи от предходната година, те си остават под средното за 10 години.

„Въпреки забраната за износ на пшеница, цените на индийската пшеница на вътрешния пазар все пак се увеличиха през 2023 г.“, каза Тякра. „Вътрешните цени на пшеницата в Индия достигнаха най-високата си точка от близо осем месеца през септември 2023 г.“

Според експерта решението за забрана на износа не е свързано само с основите на търсенето и предлагането. Има и политически елемент.

„Не изглежда сякаш индийското правителство да отмени забраните за износ на ориз и пшеница скоро. Правителството най-вероятно ще премахне тези забрани едва след изборите догодина“, прогнозира Тякра.

Инфлацията при храните, която представлява почти половината от общата потребителска кошница в Индия, се повиши с 6,56% през септември. Инфлацията през септември беше над горната допустима граница на Резервната банка на Индия (RBI) от 2% до 6%.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!