Правителството на Канада провежда съвместни учения в Квебек и западните провинции с цел подкрепа на мерките за смекчаване на последствията и готовност за Африканската чума по свинете (АЧС). Ученията имат ключово значение за координираните действия в случай на откриване на огнища на АЧС в страната, пише meatinfo.

Откриха чума по свинете и във Враца и в Монтана (обновена)

Главният ветеринарен лекар на Канада д-р Комал публикува изявление по темата, разкриващо полаганите усилия от страна на Канадската агенция за контрол на качеството на хранителните продукти.

От името на правителството на страната и всички канадци, Канадската агенция сътрудничи тясно с провинциални партньори, заинтересовани страни от промишлеността, фермери и групи за защита на животните, за да предотврати и смекчи въздействието на АЧС, казва д-р Комал.

Ученията позволяват на всички участници:

-    Да получат практически знания за реализирането на началните мерки за контрол на болестта;
-    Да изградят ефективна обмяна на информация между институциите и местната свиневъдна индустрия;
-    Да обсъждат възможността за доброволно прекратяване на придвижването на свинете на определена територия;
-    Да осъществяват практическо планиране на ресурсите в случай на карантина.

Над 30 представители на правителството и промишлеността се събраха преди дни в щата Мисури, за да обсъдят потенциалните проблеми, които е възможно да възникнат, ако в Западна Канада бъде установен вирусът АЧС.

В рамките на обсъжданията са били разяснявани въпроси като как да се реагира в случай на огнища на болестта, планиране на унищожаването и утилизацията на свинете, мониторинг на транспортирането на животните между провинциите и тези за експорт, използване на зониране за реагиране на болестта и мерки за ликвидацията й.