Ветеринарните власти констатираха още едно огнище на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Търговище. Увеличават се и заразените диви прасета в областите Враца, Русе и Търговище, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Чумата вдига на крак армията и жандармерията

Новото огнище е първо за област Търговище и е открито в самия град, в квартал Въбел. Засегнато е стопанство с 12 нерегистрирани свине, пробите от които са дали положителен резултат. Огнището е установено в рамките на пасивно наблюдение след постъпил сигнал за заболеваемост при домашни свине.

Няма засегнати индустриални ферми в рестриктивните зони, успокояват от БАБХ.

В град Попово, отново в област Търговище, е установен и случай на АЧС при диво прасе. Нови случаи са потвърдени и в землището на Горно Абланово, Русенско. Други три заразени диви свине са намерени мъртви и в област Враца.

От началото на годината до днес, 17 юли, са регистрирани 16 огнища на африканска чума при домашни свине – 11 в област Плевен, 1 в област Бургас, 1 в област Враца, 2 в област Русе и 1 в област Търговище. Засегнатите животновъдни обекти са основно от тип „лично стопанство“, които не са регистрирани в БАБХ, и една фамилна свинеферма от тип А.

Общият брой на умъртвените домашни свине заради заразата е 375, сочат данните на ветеринарните власти.

Към настоящия момент 20 са случаите при диви свине – 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 1 за област Варна, 2 за област Плевен, 1 за област Русе, 1 за област Враца и 1 за област Търговище.