Нов случай на африканска чума по свинете (АЧС) при домашни животни регистрира Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Огнището е във Врачанско, съобщиха от Агенцията. Огнище е регистрирано и в Монтанско.

Чумата с нов тежък удар: Заразен е свинекомплекс с 40 000 прасета в Бръшлен

С новия регистриран случай, огнищата на АЧС при домашните свине са вече 19.


Възникналото огнище е в гр. Оряхово и е първично. Със заповед на БАБХ се определя 3 км. предпазна зона около огнището, в която влиза единствено гр. Оряхово. Определя се и 10 км. наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Лесковец и Селановци, гр. Мизия и с. Сараево.

 

Днес е локализирано и още едно огнище на АЧС - в Монтанско, това потвърди земеделският министър Десислава Танева. 

 

Първият случай в Монтанско е регистриран на територията на община Лом. Мъртвото диво прасе е открито в землището на Долно Линево.

В 3-километровата зона около Долно Линево ще се пристъпи към евтанизиране на домашни свине, които са без приложени мерки за биосигурност – т.нар. прасета в "заден двор". В тази зона, която не засяга съседните села Ковачица и Станево, а само територии от местността "Садовете" край Лом, няма регистрирани индустриални ферми за отглеждане на свине. В 10-километровата надзорна зона ще се извършват клинични прегледи и лабораторен надзор.


Продължава евтаназията на свинете от свинекомплекса в село Бръшлен. Кметът на селото Димчо Петров обаче заяви, че се притеснява от екокатастрофа.


“Не искаме да се превръщаме в свински Чернобил, защото драмата е огромна, хората са притеснени. До колкото знам теренът за загробване няма да бъде в непосредствена близост до свинекомплекса“, допълни Петров за бТВ.

От своя страна собственикът на свинекомплекса каза, че вирусът мутира и става все по-смъртоносен, а вариантите за пренасянето му са твърде много.

След констатираната Африканска чума във Врачанско, в град Оряхово животните с положителна проба, са евтаназирани.