Финансовите последици от пълноправното членство на Украйна в ЕС са тема, която вълнува европейците от известно време. Въпросът стои на дневен ред, а отговорите може да са няколко. Според проучване на Института на германската икономика (IW) приемането на страната в ЕС ще окаже огромно въздействие върху бюджета му, пише Agrarheute. 

Фермери: Цялата отговорност за унищожаването на българските традиции и поминък в земеделието ще е на политиците

За да оцени финансовите последици от една такава стъпка, IW проведе проучване „Фискални аспекти на разширяването на ЕС“, което е базирано на текущата Многогодишна финансова рамка (МФР) на Общността от 2021 г. до 2027 г. В този случай те възлизат на до 17% от общия бюджет от около 1100 милиарда евро.

Украйна след войната 

Един от аспектите, които изследват експертите, е състоянието, в което ще се намира Украйна след края на войната с Русия. Очакванията са населението да е намаляло и част от обработваемата земя да е загубена. Не е известно какво ще се случи със завръщащите се бежанци. Затова са изчислени два сценария за състоянието преди войната през 2021 г. и сегашната ситуацията през 2023 г. От данните за обработваемата земя и населението зависи размерът на финансирането. 

Последица №1: Украйна ще е новият лидер по земеделски субсидии

Според оценките на IW, след присъединяването си към ЕС Украйна ще има право на земеделски субсидии в размер на 70 млрд. до 90 млрд. евро на база за периода на МФР от 2021 до 2027 г. Това включва директни плащания, мерки на селскостопанския пазар и насърчаване на селските райони. 

Със среден диапазон от 80 млрд. евро, Украйна би изместила Франция като настоящия най-голям получател на обезщетения с 65 милиарда евро. Като част от политиката на ЕС за сближаване за насърчаване на по-слабо развитите региони Украйна вероятно ще получи допълнителна сума между 50 млрд. и 90 млрд. евро. Те включват Структурните фондове за укрепване на икономическото, социалното и териториалното сближаване в Общността. Украйна също ще има право на плащания от други категории на МФР. 

Последица №2: Реформиране на селскостопанската политика на ЕС

За да се присъедини Украйна, ЕС ще трябва да реформира своята селскостопанска политика. 

„Предвид този обем, ЕС трябва да е готов да се реформира“, заключават авторите на проучването IW.

Експертите предлагат преразпределение на бюджета на ЕС, за да се осигурят необходимите финансови средства. Те виждат възможна отправна точка в политиката на сближаване. Основната им цел е да подкрепят по-слабо развитите региони. Ако европейската кохезионна политика бъде реформирана до модел на концентрация, при който разходите за сближаване са ограничени до по-слабо развитите региони в по-бедните държави членки, около 140 млрд. евро финансиране ще бъде на разположение през седемгодишния период на настоящата МФР. 

Следователно едно преразпределение в политиката на сближаване би могло да допринесе значително за покриване на разходите по присъединяването на Украйна към ЕС. Според IW това трябва да се вземе предвид при изготвянето на следващата МФР от 2028 до 2034 г., през който период може да се случи разширяване на ЕС.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ще има ли Украинска помощ догодина?

Какво подпомагане са получили фермерите през 2023?

Защо все земеделците да плащат цената?