Българската аграрна камара (БАК) не може да стои безучастно и да гледа дълбоката несправедливост спрямо българските земеделски производители, която се случва в българския Парламент. Това мнение изрази председателят на камарата Костадин Костадинов за Агри.БГ. 

“Явно народните представители у нас не осъзнават това, което Европейската Комисия осъзна -  настоящата криза продължава да поражда рискове и продължава да бъде източник на несигурност. 

Това е от особено значение по отношение на развитието на енергийните доставки и цените през зимния отоплителен период с оглед на продължаващата уязвимост на енергийните пазари. 

Неотдавнашните случаи на нестабилност на пазара, например след събитията в Близкия изток и потенциалното им въздействие върху световните енергийни пазари, също показват, че пазарите са все още нестабилни и страхът от недостиг може да предизвика масови реакции със сериозни последици за цените”, посочва Костадинов. 

За да се даде възможност на държавите членки да запазят съществуващите мерки за подпомагане през този период, така че да се преодолеят тази специфични рискове и тяхното въздействие върху икономиките на държавите членки, Комисията реши да продължи Временната рамка при кризи и преход до 30 юни 2024 г.

Това ще позволи на държавите членки в този период на повишена несигурност и нестабилност на пазара да бъдат подготвени да предоставят бързо подкрепа на засегнатите предприятия, припомнят от БАК. 

Костадин Костадинов: Всяко действие на българските политици в обратна посока на решението на ЕК, е неморално и недопустимо. 

“Очаквахме депутатите да проявят разум и отговорност и да осигурят в Закона за държавния бюджет за 2024 г. допълнителни средства в бюджета на Държавен фонд “Земеделие” в размер на 446 млн. лева за държавната помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

За съжаление сме свидетели на точно обратното – пълна безотговорност и неглижиране на земеделския сектор от страна на българските депутати”, отбеляза Костадинов. 

В Доклада за второ гласуване има предложение за осигуряване на тези средства, но само само от една политическа партия:

„Да се добави нов ред 4. Политика за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсиране на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове 442 000,0.”

“Това показва отношението към сектора от политиците, които са избрани и с гласовете на българските земеделски стопани“, допълни Костадинов. 

Костадин Костадинов: Защо все земеделците да плащат цената!?

Според него още по-притеснително е, че Комисията по бюджет и финанси отхвърля предложението и подкрепя текста на вносителя, а именно премиерът Денков и министърът на финансите Асен Василев, които, по думите му, няма как да спечелят доверието на българските земеделски производители.

“Призоваваме народните представители да гласуват по съвест и с отговорност към нас, земеделските производители и да осигурят средствата на второ гласуване в пленарна зала.

Ние от БАК сме готови да действаме реципрочно на решенията на българското правителство и Народно събрание, и да защитим доходите на българските земеделски производители и българското производство като цяло в полза на цялото българско общество.  

Затова настояваме за среща с премиера акад. Николай Денков и представители на политическите партии, представени в Парламента”, заключи Костадинов.