Министърът на земеделието Иван Иванов, заместниците му - Иван Христанов, Момчил Неков, Стефан Бурджев и Атанас Добрев, изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) Борис Михайлов и новоназначеният изпълнителен директор на Агенцията по храните - проф. д-р Христо Даскалов се явиха на първото заседание на аграрната комисия в Народното събрание. 

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Първоначално в дневния ред бе заложено да министърът да бъде изслушан, но това беше отложено за следващото заседание на комисията. 

“Не мога да скрия, че за този кратък период, в който сме в министерството, сме отхвърлили не малко работа”, каза министър Иванов като обобщи на кратко основните задачи преди екипа. 
На първо място той спомена завършването на работата по Стратегическия план.
“Нашата основна задача е да направим преценка на досега постигнатото по него. Политиката, която сме заложили за прозрачност, ще бъде факт”, посочи Иванов и добави, че на дневен ред е и бюджетът на министерството

Всеки от екипа на министъра се представи пред депутатите от комисията, като направи кратко резюме на поверените му ресори и възгледите си за бъдещето на земеделието. 

Атанас Добрев припомни, че от години е в структурите на земеделието и пожела много здраве на всички.

Момчил Неков изтъкна знанията си по аграрните теми от времето му в Европейския парламент като депутат.
“Това, което ни липсва като държава е добавена стойност в агро-хранителната верига. Ще работим и за автоматизация и модернизация на сектора”, добави Неков. 

Стефан Бурджев изрази надежда, че съвместната работа между екипа на министерството и комисията ще даде добри резултати, за да се развива сектора. На него е поверен ресорът “Животновъдство”. 
“Проблемите в него са изключително тежки, браншовите виждания не са еднопосочни и поради тази причина предстои много работа. Но моето желание е сектор “Животновъдство” да достигне достигне нивото на престиж на други сектори, които имат международно признание”, посочи Бурджев.   

От своя страна колегата му Иван Христанов посочи, че целта е да се предложи нов модел на селското стопанство, което да измести фокуса към експортно ориентирани продукти, към продукти с висока добавена стойност.

Изпълнителният директор на ДФЗ - Борис Михайлов, посочи, че той и екипът му, с който работят от лятото, осъзнават “тежката ситуация, в която се намира българското земеделие” и увери, че съвместната работа на институциите е важна за решаването на проблемите. 

Проф. Христо Даскалов - заел поста на изпълнителен директор на БАБХ преди броени дни, лаконично заяви, че реформите в БАБХ и нейната дейност са “налагащи се” и работата по тях предстои.

На 10 януари предстои и браншът да се запознае с екипа на министъра, научи Агри.БГ.