Тези дни разглеждаме бюджета на Министерството на земеделието, който трябва да бъде приет може би още през януари. Миналата година той е бил 243 млн. лв., но сега ще се наложи да поискаме увеличение от финансовия министър заради повишените цени. Това заяви земеделският министър Иван Иванов пред bTV.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Във връзка с новината, че над 70% от оранжериите са затворили заради невъзможността да отопляват, той обясни, че точно преди Нова година оранжерийното производство e подпомогнато с 1 млн. евро, които са останали по други програми и са пренасочени.

Иван Иванов припомни, че за миналата година Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е изплатил почти 72 млн. лв. по Ковид помощта на 27 485 земеделски стопани. „Предстоят ни дискусии с финансовия министър да намерим този баланс и за тази година“, допълни той. 

Министърът: Твърде вероятно е да има промени в ръководството на „Напоителни системи“ и то в най-кратки срокове.

С пренасочването на БАБХ и ИАГ като агенции към Министерския съвет бройката на работещите в МЗ ще спадне, но неминуемо ще има и съкращения. В момента се прави функционален анализ на министерството, за да се види как са се променяли структурите му през годините. Министър Иванов допуска, че има и хора, които нямат място в държавната администрация. 

Той даде за пример, че през 2008-2009 г. в централната сграда на министерството са работили 300 души, а сега са 650. Предстои да бъде получен окончателен доклад от главния секретар, от „Личен състав“ и от всички вътрешни дирекции. 

„Ако се наложи, ще направим външен функционален анализ, защото не е редно да съкращаваме и уволняваме хора просто защото трябва да спазваме някаква бройка. Но резултатите от тези анализи ще покажат докъде можем да стигнем“, обясни ресорният министър.

Иван Иванов се съгласи, че има дисбаланс в разпределението на средствата в различни сектори. 

„Неслучайно, в Коалиционното споразумение е записано да се сложи таван на плащанията, като целта е малките и средни стопанства също да имат достъп да европейското финансиране. Не мога да кажа, че е имало нарушения преди, защото така е била структурирана Програмата за развитие на селските райони. Сега, при договаряне на новите средства имаме амбиция да променим начина на разпределение и прозрачността“, уточни той.