Екипът на аграрния министър полека се оформя. След като във вторник вечерта Момчил Неков и Иван Христанов бяха назначени за заместници на Иван Иванов, в сряда - 22 декември, и Атанас Добрев бе преназначен от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите на поста заместник-министър на земеделието. Така съобщиха от правителствената информационна служба. 

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Това едва ли е изненада за някого, след като единствено Добрев от четиримата зам.-министри на служебния министър Христо Бозуков остана на поста си в понеделник, когато Явор Гечев, Георги Събев и Крум Неделков бяха освободени от длъжността си от министър-председателя. 

Всъщност Добрев е на позицията зам.-министър от ... и той според нас вече не следи летоброенето. 

От единствено неговата оставена биография в секцията за заместник-министрите на сайта на аграрното министерство вече знаем - и то отдавна, че има опит в сектора. 

Всъщност това навява две мисли - или Атанас Добрев е толкова незаменим кадър, че поредица от аграрни министри - от Румен Порожанов, през Десислава Танева и проф. Христо Бозуков, та чак до съвсем пресния стопанин на сградата на бул. „Христо Ботев“ №55 - Иван Иванов, не си и помисля да го освободи от екипа си и той неизменно - поне досега - се озовава с ресор “Гори”, или причината е друга. 

Каква - можем да гадаем, но не и да не предполагаме. 

Но фактът е, че Атанас Добрев четвърта поредна година е заместник-министър при четвърти аграрен министър. 

Министър Иванов каза наскоро, че ще има четирима заместници. Ако Добрев е третият, остана още един и той - говори се, ще е Стефан Бурджев. 
Спомняте си, че беше спряган и за министър, и за нов изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие”. 

В интервю за Агри.БГ министър Иванов не каза имена. Спомена само Добрев. Позова се на коалиционната договорка и проверките от ДАНС, НАП и МВР. 

Но, ако Бурджев наистина ще е четвъртото попълнение в политическия кабинет на Иванов, се сещаме, че освободените в понеделник трима вече бивши заместник-министри, макар и политически ориентирани вляво, имаха определена експертност и познания в аграрния сектор.

Сега тепърва тази експертност ще се трупа в нечии биографии. Дано не е на гърба на земеделските производители.