Селскостопанската индустрия изобилства от примери за преуспели бизнес начинания. Много хора започват още млади, работят усърдно и откриват правилния път.

Вижте Наръчника за практическото приложение на ДЗЕС

За други този път е криволичещ, слабо забележим и изпълнен с предизвикателства на всеки завой. Специализираното издание Agweb се свърза с няколко земеделци с любопитен въпрос - какъв съвет биха дали на своята по-млада версия.

 

Искаше ми се да бях напуснал фермата още след гимназията. Имам основно образование и останах във фермата. Убеден съм, че опитът извън нея щеше да ми бъде от голяма полза. Образование, военно обучение, работен опит - това са възможности и сериозно предимство. Планирам децата ми да живеят извън фермата поне 4 години, преди да се върнат, ако пожелаят, казва Чейз Девиц - фермер в средата на 30-те, който произвежда зърно и има стадо от  1000 животи.

Девиц определя липсата на търпение като своята най-голяма грешка през годините. Затова съветва младите фермери да бъдат постоянни в преследването на целите си и те ще се реализират.

Опитайте се да се фокусирате върху крайния резултат, а не върху времето, което е необходимо, за да стигнете до него. Наслаждавайте се на процеса и бъдете сред връстниците си, съветва фермерът.

За Мат Бенет, животновъд, зърнопроизводител и маркетинг експерт, едно от нещата, които би искал да е знаел през 20-те си години, е, че е трябвало да купи повече земя.

Неговият съвет към младите фермери е да обичат земеделието, ако планират да го направят своя кариера.

Запиши се на повече курсове по земеделие и бизнес финанси или наеми човек, който да ти помага в тази сфера. Посвети повече време върху следенето на финансовите индикатори. Това е бизнес. Това е съветът, който Андрю МакКриа, фермер от Мисури, иска да е можел да даде на по-младата си версия.

След години опит в земеделието на него би му се искало някой да го е посъветвал да открие своята ниша и да я разработи добре.

Запомнете, че големината на стопанството не съответства на състоянието, което може да натрупате. Има страхотни земеделски бизнеси, които разполагат с малко земя. Открийте това, което работи за вас, допълва МакКриа.

Джени Шмид става фермер след като навършва 30 години. Тя отглежда различни култури по източното крайбрежие на Мериленд. Тъй като по образование е специалист по хранене, още от началото разполага с доста познания за растенията и почвите.

Ако можеше да си даде съвет, то той би бил:

Открий добър ментор или се довери на подкрепата на семейството си, за да станеш още по-добър в земеделието.

За Шмид всеки ден е предизвикателство. В сфера, доминирана от мъжете, тя постоянно трябва да доказва компетентността си. Определя решението си да стане фермер на пълен работен ден като най-доброто, което някога е взимала.

Искаше ми се някой да ми беше помогнал как да поддържам баланса в живота си, казва Дик Уитман, вече пенсиониран производител, който дълги години работи в семейната ферма и като консултант по земеделие.

Неговият съвет към младите фермери е да дефинират целите в живота си и да бъдат реалистични относно финансовите ресурси, които са необходими, за да навлязат в бизнеса.

А вие, изхождайки от собствения си опит в земеделието, какъв съвет бихте си дали, ако можехте да започнете отначало?




ВИЖТЕ ОЩЕ:

НССЗ ще консултира фермерите за социалната условност и ОСП

Дамите в селското стопанство: Димитричка Търпанова

Жътвата тръгна от русенското село Борисово с много песни и пожелания за берекет