Началото на жътвата е истински празник за земеделските производители, които отглеждат жито и са в основата на продоволствената сигурност в страната. 

Министър Вътев: Проблемите на земеделските производители нямат решение с магическа пръчка

И през тази трудна година стартът на жътвената кампания събра десетки зърнопроизводители. Домакин на събитието беше Пламен Генчев, който стопанисва 25 000 дка земеделски земи в село Борисово, община Сливо поле. 

„Ние като всички земеделски производители се надяваме реколтата да бъде по-добра и по-богата. Последните дъждове не са много добри за пшеницата и за рапицата, но за царевицата и слънчогледа са идеални. Дано от тук нататък да се задържи малко хубаво време, за да пожънем пшеницата, след това пак да дойдат дъждове за царевицата и слънчогледа“, каза Генчев, който посрещна в нивите си гости от цялата страна. 

През последната година предизвикателствата не са подминали и него, тъй като трудно е реализирал готовата си продукция, а последните сделки с пшеница е направил на много ниски цени, за да освободи складове и силози в очакване на новата реколта

На официалното откриване Пламен Генчев пожела безаварийна жътва и добра реколта на всички свои колеги. 

През тази година мотото на събитието, организирано от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е „С доброта в сърцето, с любов на полето“. 

„Сега е моментът да си пожелаем всички лоши времена да останат в миналото и занапред повече никога да не се повтарят. За да не стане това, трябва да сме заедно и да вярваме в каузата, с която сме се захванали и да се борим до край. Пожелавам ви успешна кампания, дано времето да е с нас, дано пазарите да са с нас и реколтата да бъде благоприятна, успех на всички и много здраве“, каза Илия Проданов, председател на НАЗ. Той напомни на колегите си, че Националната асоциация на зърнопроизводителите винаги стои до всеки  свой член, подкрепя го и защитава неговите интереси. 

Пожелания за спорна жътва направи кметът на град Сливо поле Валентин Атанасов, както и Милен Коев, председател на регионалния фермерски съюз „Дунавско зърно“. 

На събитието бе направен и тържествен водосвет от викария на Русенската митрополия Макарий. 

„Субсидиите са за подпомагане, те не могат да бъдат цел. Основна цел трябва да бъде пазарът. Запознати сме с наличието на зърно, което изостана в следствие на украинския внос, правим всичко възможно да организираме търговските аташета на страната, за да му намерим нови пазари“, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той сподели със зърнопроизводителите, че на съвета на министрите в Люксембург е поставил въпроса за украинския внос. Според него е необходимо Европейски съюз да помисли за износ към трети страни на цялата земеделска продукция от Украйна, която влиза у нас, защото тя не е прецедент. 

Кирил Вътев: Ако сега сме изненадани, оттук нататък ще е така и ние трябва да се адаптираме към ситуацията с украинския внос точно така, както се адаптираме към климатичните промени.   

Зърнопроизводството е една гордост за България, защото страната ни е един от световните лидери и заема 11 място по износ на зърно. За миналата година експортът е малко повече от 4 млн. тона, тази година се очаква реколта над 6 млн. тона“, каза още министърът и пожела на зърнопроизводителите много добра реколта с много високо качество и обеща с общи усилия да се търсят нови пазари.

Традиционното зажънване на нивата бе направено от самодейците към читалището в село Борисово, в чийто землище се даде официалният старт на жътвената кампания. С много песни и пожелания за берекет бяха орисани първите снопове с натежало жито. А домакинът Пламен Генчев дари всички участници в ритуала за добре свършената работа. 

От неговите ниви през тази година ще замине за Словакия и българската ръж, която ще бъде смляна и вложена в т.нар. „Хляб на мира“. Традиция, продължаваща вече много години, която е символ на падането на Берлинската стена и края на разделението в Европа.