Когато всичко върви, никой не мисли за психичното здраве. За него се заговоря по време на кризи, поредица от предизвикателства, която сякаш няма край, и неочаквани фалити. Тъй като не е тайна, че земеделската професия е една от най-стресиращите, темата как се справят фермерите с тревожността е актуална във всяка държава. Взимайки предвид сериозните изпитания, пред които са изправени в момента ирландските земеделци, специализираният сайт Farm Progress насочва вниманието си към нея. 

Дамите в селското стопанство: д-р Любка Копанова

Миналата година в Ирландия изследователи в училищата по селско стопанство и психология в най-големия селскостопански университет в страната, Университетския колеж в Дъблин (UCD), установиха, че 23,4% от 256 анкетирани фермери са изложени на риск от самоубийство. Към тези данни трябва да се добави още, че 55% от тях се определят в състояние на умерена до тежка депресия, а 44% изпитват тревожност. 

Тези зашеметяващи цифри са подобни на резултатите от анкета, проведена в САЩ. Тя разкрива, че 61% от фермерите и селскостопанските работници са казали, че са преживели повече стрес и проблеми с психичното здраве през 2021 г., отколкото през 2020 г. И според по-ранен доклад в САЩ, мъжете в сектора са били почти два пъти по-склонни да се самоубият спрямо всички работници. 

Много фактори влияят върху психичното здраве на фермерите. Ирландските фермери, помолени да оценят двата най-големи стресови фактора от списък с тридесет предложения, посочват правителствени политики, предназначени да намалят изменението на климата и „външните хора, които не разбират земеделието“.

Клер Мак Кормак, изследовател, който работи върху докторската си степен по медийно отразяване на селското стопанство, е направила следното откритие - фермерите са изключително чувствителни към общественото невежество и непрекъснатите осъдителни заглавия.

„Негативната преса изглежда е отключваща точка за психичното здраве на фермерите“, казва тя.

Подобно на колегите си от академичните среди в САЩ и Канада, ирландските изследователи на психичното здраве търсят начини за справяне с проблемите на фермерите. Например тяхното изследване разкри, че фермерите, които притежават така наречените „психологически умения“, имат по-малко суицидни мисли и по-малко страдат.

Психологическите умения включват критично мислене и способност да се отдръпнете и да оцените ситуация, за да можете да разберете нейните различни елементи. Това е по-добро от трупането на разочарование. Други примери за психологически умения включват положителен разговор със себе си - тоест да се окуражаваш и да не се оставяш да попаднеш в емоционална дупка, която те поглъща. Да можеш да се самоподкрепиш е от съществено значение в професия като земеделието, където много време се прекарва в уединение, без приятели и семейство наблизо дори за разговор, да не говорим за успокоение.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Невероятно, но факт! Кинезитерапевт, строителен предприемач и собственик на IT компания се обучават за овчари

Биопчелар "изгоря" със субсидии заради пропуснат срок

Десислава Кабурова: Земеделието е най-чистата и благородна професия