Провинция Шандонг, намираща се в източната част на Китай, е популярна с добре развитото си селско стопанство. От известно време там, в малкия град Дежоу, се развива успешно ферма за гъби. Днес продукцията й е сред водещите продукти на провинцията и достига до всички краища на Китай, пише изданието DeZhou News.
Пчеларството в Китай - мащаби и прогнози за развитие
За да произвежда по 70 тона гъби на ден, във фермата е всичко е планирано до най-малкия детайл. Оборудването е по последна технология, производствените съоръжения за максимално механизирани, има прецизна линия за инокулиране на течни бактерии, смарт стая за инкубация на гъби с постоянна температура, автоматизирана линия за опаковане и 24-часова логистика на студена верига.
За качеството на гъбите Дзян Гуобин съди по умерената дебелина на пънчетата им, формата и белия цвят. Гуобин е е мениджър на производствения отдел на Shandong Kangrui Edible Mushroom Technology Co., Ltd. Той е родом от Тайван, но се премества в провинцията преди повече от десет години, за да започне бизнес там. В крайна сметка тук се жени в Дзянсу и остава. Оттогава се занимава с производството на ядливи гъби.
След напръскване с дезинфектанти и обличане на защитно облекло, Гуобин влиза в помещенията за развъждане на Flammulina velutipes - видът гъби, които се отглеждат във ферма. В тези тъмни камери с постоянни нива на температура и влажност може да видите куп бели кадифени гъби, стърчащи от бутилки за култивиране, оформени като малки групи от бели облаци.
И днес култивирането на ядливи гъби се базира твърде много на човешкия субективен опит. Поради това Гуобин залага на най-модерната в света интелигентна автоматична производствена линия. Тя разполага с наблюдение в реално време и дистанционно автоматично управление на целия процес.
Цялата вода и въздух, използвани по време на периода на култивиране, могат да се използват отново след пречистване. Целият процес на производство на ядливи гъби е без замърсяване, което не само подобрява качеството и производството на храната, но също така значително съкращава цикъла на растеж и не зависи от сезонните ограничения.
Всеки ден има гъби, които може да бъдат доставени на пазара.
Отглеждането в бутилки осигурява по-добър добив. Ако преди той е бил 350 грама, сега са 450 грама. Това пряко намали разходите за труд със 70% и увеличи ефективността на производството три пъти, казва гордо Дзян Гуобин.
В момента компанията може да произвежда 70 тона пресни гъби на ден. Базата й постоянно се разширява, тъй като търсенето на пазара расте.
„В бъдеще компанията ще продължи да увеличава инвестициите и ще изгради още три супер интелигентни фабрики за ядливи гъби. След като всички проекти бъдат пуснати в производство, мащабът и производственият капацитет на ядливите гъби ще бъдат в челните редици на страната и ще навлязат в капиталов пазар", споделя Дзян Гуобин.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Агроиновации: Трите стартъпа от Източна Европа, които водят тенденцията за алтернативи на месото
Докъде може да стигне вертикалното земеделие?
0 КОМЕНТАРА