Дърветата и растенията на нашата планета улавят въглерода в почвата, поглъщайки го от въздуха и отделяйки кислород на негово място. Ако разрохкате пръстта, тя освобождава този въглерод обратно в атмосферата. Въпреки че това се прави от поколения наред, то обяснява защо индустриализираното земеделие има основен принос за освобождаването на въглерод и произтичащото от това изменение на климата, пише inhabitat.com, позовавайки се на Regeneration International.

Възходът и падението на монокултурното земеделие

Създаването на решение на този проблем е в пряк контраст с традиционната обработка на земята като средство за подготовка на почвата за отглеждане на култури. Добрата новина е, че решение има. То идва под формата на наистина традиционни, дребномащабни земеделски практики. Наскоро наречена регенеративно земеделие, концепцията е проста.

Какво представлява регенеративното земеделие?

Регенеративното земеделие описва земеделски практики, които създават цикъл от грижа за почвата чрез отговорна паша и управление на земята. Това е общ термин, който обхваща редица практики от компостиране до пасищни култури. Основната цел е да се подобри и запази биоразнообразието в почвата, което постоянно намалява.

“Kiss the Ground” - документален филм описва регенеративното земеделие и обяснява разликата между кал и почва. Той подчертава, че след като почвата един път бъде оголена, тя не може да възвърне сложната си и богата на нутриенти структура.

Защо имаме нужда от регенеративно земеделие?

Нуждата от преминаване към регенеративно земеделие е кристално ясна. Високите температури и дефицитът на вода се отразяват върху доставките на храна в целия свят. Опустиняването, ерозията, наводнения и пожарите са други фактори, които влошават здравето на почвата. Причините за това увреждане на почвата са много и разнообразни. Те включват използването на пестициди, фунгициди и други химикали, както и прекомерна паша и отглеждането на нещадящи култури.

За да се премине към регенеративно земеделие, е необходимо да се инвестира в дребните фермери, които обработват земята с набор от стари практики, като отглеждане на органични култури, планирано пускане на животните на паша и избягване на обработката на почвата за засаждане на нови култури.

Всички тези практики работят заедно за създаване на ферми, които носят множество ползи. Представете си да замените индустриализираното растениевъдство с по-малки и добре управлявани ферми с акцент върху здравословното управление на земята. Като се има предвид, че около една трета от нашата планета се използва за производство на храни, това е размяна, която може да осигури по-добра почва за бъдещите поколения.

Кои са ползите от регенеративното земеделие?

  • може не само да забави, но и да обърне изменението на климата
  • възстановява органичната материя в почвата и възстановява почвеното биоразнообразие
  • защитава почвите в бъдеще
  • елиминира нуждата от използване на химични торове
  • не изисква скъпо и вредно оборудване
  • стимулира по-малките фермери
  • гарантира по-къси разстояния за транспортиране на храни и по-високи печалби

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

5 начина да намалите разходите за торове през 2022 г.

Собствениците на земи подкрепят нуждата от правила за представителност

Споделено от фермата: Как се прави пасищно доене на крави?