2021 г. бе рекордно печеливша за много фермери в цял свят. Тази добра новина обаче идва на фона на един проблем, който се очертава на хоризонта – безумното поскъпване на торовете. Прогнозите за 2022 г. не са оптимистични и мнозина изпитват обоснована тревога, информира Granular.ag.

Проблемите с напояването: Стопани търсят алтернативи

Икономисти посочват, че същите фактори, които доведоха американските фермери до рекордно по-големи приходи – високи цени на царевицата и соята, отлични добиви и силно търсене на земеделски стоки, са отговорни за потенциално новия рекорд на цените през 2022 г. Това кара мнозина да се запитат на каква култура да заложат през новия сезон, за да се възползват максимално от прогнозираните печалби, без да рискуват да останат на загуба.

Тестването на почвата е първата стъпка, която може да намали разходите за торове, казва експертът Боб Гънзенхаузер.

В идеалния случай фермерите имат дългогодишни данни за състоянието на почвата, но дори да нямат, ако не планират тестването й, това може сериозно да провали плановете им. Изследването е допълнителен разход, но си струва, тъй като от резултатите зависи успехът на инвестицията.

5 начина да намалите разходите за торове догодина

1. Заложете на година на поддържане на състоянието на почвата
Помислете дали не е по-добре да поддържате състоянието на почвата пред това да създавате нови условия. Използвайки резултатите от теста и подход за добавяне на азот, калкулирайте най-малкото количество торове, което ще ви е необходимо, за да поддържате плодородието на почвата до следващата година.

2. Не внасяйте торове, когато няма нужда от тях
На местата, където плодородието на почвата вече е високо, няма нужда да торите още.

3. Предприемете торене в сезон
Вместо да торите с азот наведнъж, обмислете дали да не го направите на няколко пъти на малки дози през сезона. Планирайте процедурата в зависимост от климатичните условия.

4. Помислете кога и къде да използвате азотни стабилизатори
Стабилизаторите имат най-голяма полза, когато почвата е топла и достатъчно влажна, за да превърне амониевата форма на азот до нитрат.

5. Не торете през есента
Почакайте до пролетта. Много фермери традиционно торят с азот през есента, но това може да доведе до значителни загуби на важния елемент, особено когато приключи зима, която е била доста влажна.

Фермерите, които торят през пролетта често установяват, че има нужда от по-малко внасяне на азот, тъй като не компенсират загубите през студените месеци.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

За кои дейности ще се дават евросредства на лозарите?

В агросектора става напечено - слушайте в AgriПодкаст

Божидар Петков: Колкото по-малко се борим с природата, толкова по-големи ще са печалбите