Тъй като Законът за браншовите организации се отлага с години, а от правила за представителност има крещяща нужда, такива са заложени в проекта за Стратегически план. От Министерството на земеделието предлагат те да са на областно, регионално и национално равнище.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

По повод на изпратения за предварително обсъждане документ, който бе представен на заседание на Тематичната работна група (ТРГ) на 15 декември и който разгорещи страстите, Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) също дават своето становище.

Асоциацията по принцип подкрепя предложения подход относно въвеждането на единни стандарти за представителност в отрасъла. Съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) това може да се случи по силата на подзаконов нормативен акт (наредба).

„Същевременно считаме, че предложеният текст на правила частично третира въпроса за представителността, доколкото в обхвата му попадат единствено и само организациите по браншови/продуктов признак (растениевъдство, животновъдство и съответната преработка на продукти от земеделски произход)“, допълват от БАСЗЗ.

Затова, ако става дума само за правила за представителност на браншово/продуктово равнище, то собствениците на земи биха се съгласили с подобен подход. Но все пак държавата подпомага обединяването и дейността на земеделските производители в организации не само по продуктов и регионален признак, но и по функционален.

В тази връзка от БАСЗЗ смятат за по-удачно:

•    да се дадат по-конкретни проектотекстове, които да разкриват в каква посока следва да се предложи изменение на ЗПЗП;
•    правилата да се допълнят, като се вземе предвид, че представителността следва да се регламентира и на функционален признак;
•    да бъдат посочени като допълнение и сектори на функционален принцип (управление на поземлени ресурси, екология, води, почвено плодородие, ветеринарно-медицинско обслужване и т.н.), които имат пряко връзка със селскостопанската дейност.