Пасищно доене на крави и важни технологични моменти в отглеждането на животните на открито ще научите от демонстрационното видео на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Моята основна задача като фермер е как да имам повече почва, повече хумус, повече хранителни вещества. Това е основната задача на всеки един земеделец. Не гледам крави, кокошки, а почва. Ако се погрижа за нея, тя ще ми се отблагодари”, категоричен е животновъдът Филип Харманджиев.

Темата "Особености и важни моменти при парцелираната паша и ротацията на пасищата“ е представена показно от неговата ферма „Чифлик Ливади“ - с. Дамяница, обл. Благоевград. На терен стопанинът подробно обяснява технологията, която използва за пълноценно отглеждане на кравите си, а също характеристиките и предимствата на парцелираната паша и на ротацията на пасищата.

„Един от начините за увеличаване на плодородието в ново пасище е вкарването на коктейл от различни растения с различни фази на растеж през годината. Ние ползваме директна сеялка, за да вкарваме едногодишни култури в постоянния тревостой”, разкрива още фермерът и показва на кои култури е заложил той.

Във видеото ще се запознаете с основните технологични моменти при пасищното отглеждане на пилета и крави, както и с пасищното доене на крави чрез използването на мобилно доилно съоръжение. Ще получите и информация за проекта Best4Soil - финансиран по научно-изследователската програма Хоризонт 2020 на ЕС.

В края на лекцията има дискусионна част с въпроси и отговори. Вижте повече във видеото.