НАСА заема любопитно място в колективното въображение. Космически приключения, шпионски сателити, ракети, изстреляни към нови светове. Може би не всеки знае обаче, че докато инженерите планират кацане на нова луна, очите им са твърдо вперени в Земята. Космическата агенция на САЩ всъщност играе важна роля в развитието на селското стопанство, включително европейското земеделие. За това как агенцията наблюдава нивите, разказва Алиса Уиткрафт, изпълнителен директор на NASA Acres, пише Agronotizie. 

Българско стопанство работи като устойчив бизнес модел

В процеса е замесен Landsat - първият сателин, изстрелян в космоса от стартовата площадка Кейп Канаверал. Годината е 1972-а. 

Първоначално данните от Landsat, както и тези за други съзвездия, не са били обществено достояние. Те са представлявали стратегически актив за САЩ и са били предоставяни срещу заплащане. През 2008 г. тогавашният президент Буш настоява всички изображения да бъдат свободно достъпни за изследователи, компании и правителства по света.

Тъй като малцина можеха да си позволяват да купуват изображения от програмата Landsat, приходите бяха скромни. Затова бе решено те да бъдат предоставени безплатно и това даде голям тласък за развитието на нови услуги, също и в селското стопанство, и като цяло за растежа на космическата икономика, споделя Уиткрафт.

В началото НАСА физически изпраща CD-та и DVD-та по света, включително в някои африкански страни. След това, с появата на интернет и широколентовия достъп, споделянето на данни беше много по-лесно и днес изображенията от Landsat могат да се изтеглят в почти реално време.

Какви видове данни събират сателитите на НАСА? 

Сателитите Landsat са оборудвани главно с мултиспектрални сензори, които събират светлината, отразена от обекти на земната повърхност. Такива данни могат да ни дадат индикация за здравословното състояние на дадена култура, но също така са полезни за автоматично разграничаване на обработваема земя от гори или от градовете. Или да разберете дали парче земя е било обработвано или не, или гора е била обезлесена.

Мултиспектралните изображения на НАСА, съчетани с тези на ESA, Европейската космическа агенция, са в състояние да осигурят на тези, които разработват земеделски софтуер, добро покритие на нашата планета. Landsats преминават над една и съща точка на Земята на всеки шестнадесет дни, докато Sentinel 2 преминава само на всеки четири дни. 

„Нашата резолюция позволява перфектна употреба в селското стопанство за всички култури на открито, като царевица или пшеница. Може да бъде полезна и за специализирани култури, тъй като смущенията на сигнала, причинени от нежелано събитие, като вода или биотичен стрес, са откриваеми и могат да предупредят фермера”, допълва Уиткрафт.

Трудно е да се каже каква ще е ролята на сателитите в бъдещето на селското стопанство.

Ако през 1965 г. бяха задали същия въпрос на мой колега, той вероятно щеше да отговори, че сателитите биха направили пълна революция в сектора. Днес знаем, че това не се е случило, дори ако сензорите в орбита ни предоставят много информация. Вярвам, че в бъдеще сателитите ще бъдат все по-полезни за нас и ще помогнат на фермерите да спестят време и да управляват полетата си още по-добре, заключава Алиса Уиткрафт.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Марио Любенов - фермерът, който гледа лозя от 16-годишен

Как Андалусия върви към Земеделие 5.0

Скоро ще пием вино с грозде от космоса