Андалусия върви уверено към Земеделие 5.0. Това стана ясно тези дни от думите на Кармен Креспо - министър на селското стопанство, риболова, водните ресурси и развитието на селските райони на испанската автономна област, пише Hortoinfo.

Топ 10 на европейските стартъпи в сферата на земеделието за 2022 г.

Креспо обяви, че през 2023 г. в космоса ще бъде изпратен първият регионален наноспътник в рамките на проекта Smartfood на Европейската инфраструктура за биоразнообразие и устойчиво управление на Екосистемата на ЕС, LifeWatch ERIC.

Министърът на земеделието подчерта, че благодарение на новата технология ще бъде получавана полезна информация, която е необходима за цифровизацията на андалуската селска местност, за да може биопроизводителите да получат субсидии.

Работата на наноспътника ще бъде съсредоточена върху мониторинга на данни, които представляват интерес за биопроизводството в автономната област. Данните се отнасят до качество на околната среда, водата, типа почви и температурен режим.

По този начин ще продължим да се движим към Земеделие 5.0, което ни позволява с помощта на технологията да повишим устойчивостта на селскостопанското производство, заяви Креспо.

Министърът подчерта още, че Smart Food е “великолепен проект”, който е необходим за модернизацията на селското стопанство. Тя отбеляза, че над 29% от полезната земеделска площ на Андалусия съответства на критериите за биопроизводство. Това в голяма степен спомага за повишаване на средния процент на биоплощите в цяла Испания. В рамките на стратегията “От фермата до вилицата” той трябва да достигне 25% до 2030 г. в целия ЕС.

В Андалусия храната се произвежда с 20 пъти по-малко воден отпечатък от средното за Европа и без използването на отопление, което също намалява енергийния отпечатък на селскостопанското производство. Трябва да визуализираме всичко това, да говорим за това и да помогнем на фермери и животновъди, които са готови да се включат в екологични практики, но се нуждаят от време и финансови ресурси, за да го направят, добави Креспо.

LifeWatch ERIC е европейска научна и технологична виртуална инфраструктура, която се фокусира върху изследвания, свързани с биоразнообразието и екосистемите, и чиито изследвания и проекти получават одобрен от общността печат за качество. Освен Испания в тази инициатива за международно сътрудничество участват експерти от Белгия, Гърция, Италия, Холандия, Португалия, Румъния и Словения.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

AgroHub.BG – що е то?

Проект ще подпомага въвеждането на блокчейн за производители и преработватели

Има как да се реши проблемът с работната ръка