Поредната земеделска култура, успешно отгледана на борда на Международната космическа станция (МКС), е грозде, съобщава Profibeer.

Работна група ще подпомага развитието на винения туризъм в България

Авторът на проекта е френската стартъп-компания Space Cargo Unlimited. Той се провежда в рамките на първата частна земеделска програма Mission Wise, призвана да сближи селското стопанство и космическите изследвания.

На станцията освен грозде е имало и вино, което също е изследвано.

Научната мисия стартира през ноември 2019 г., когато МКС изпрати в космоса 12 бутилки Petrus Millesime 2000. На борда няколко месеца по-късно бяха качени и 320 издънки от лоза. Двата товара заедно преодоляха 300 млн. км.

С връщането на гроздето на Земята учените от компанията са проверили как безтегловността е повлияла на образците. Оказало се, че растенията са развили по-висока устойчивост на мана и филоксера, ускорил се е растежът им и се е появило съдържание на полифеноли.

Генетичният анализ на издънките е показал също положителна мутация на над 90 гена, свързани с метаболизма и защитните реакция.

В момента се развиват първите гроздове. Сериозна реколта се очаква не по-рано от есента на 2023 г. Тя ще достигне от 30 до 70 кг в зависимост от успеха на начинаението. В момента учените от компанията изучават и дегустират виното. 

Като се има предвид, че гроздето и виното са много капризни към промените в климата, проектът се определя като сериозен пробив. Той е потвърждение, че в космоса може да се отглеждат почти всички култури. В бъдеще хората ще могат да се занимават със земеделие и на други планети. Това е особено актуален въпрос на фона на все по-затоплящия се климат на планетата Земя.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Смениха директора на Изпълнителна агенция по лозата и виното

Птицеферма, ресторант и туристическа дестинация в едно

Свалят ДДС на хляба на 0% за сметка на виното