Средно между 15 и 25 000 тона птиче месо пристигат всеки месец от Украйна на европейска територия. Подобна е ситуацията и на пазара на яйца, където между юли 2022 г. и април 2023 г. вносът на украински яйца се е увеличил от няколкостотин тона на месец до 5000 тона.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

През юни миналата година беше освободен от мита вносът на птиче месо и яйца от Украйна с цел да се подпомогне икономически на страната във война. Това доведе до скок във вноса на европейския пазар. Споразумението, което беше валидно за една година, беше подновено на 6 юни за голямо недоволство на представителите на този подотрасъл, съобщават от френското издание на EURACTIV.

„През първите 24 седмици на 2023 г. вносът птичи продукти от Украйна се е увеличил със 108%, включително 201% за прясно месо“, съобщават от асоциация Anvol, която обединява 21 професионални организации, представляващи разнообразието в производството на френските домашни птици.

„Това споразумение е смъртоносно за френския хранителен суверенитет, неразбираемо за животновъдите и разрушително за индустрията“ , казват от Anvol. Секторът припомня, че ударът е още по-силен, тъй като идва след две години птичи грип и подписването на договори за свободна търговия с Меркосур. 

Във Франция едно от всеки две консумирани пилета сега се внася, Европейският съюз прави импорт на повече от една четвърт от пилешките филета, които консумира, коментират от www.euractiv.fr. 

Нелоялна конкуренция и олигарси


За играчите в сектора това отваряне създава нелоялна конкуренция между производителите. Поради ниската цена на фуражите, евтината работна ръка и по-гъвкавите регулации, Украйна произвежда пилета от два до четири пъти по-евтино, отколкото в Европа. 

След срещата с премиера: Има диалог, дано има и чуваемост

Докато една френска ферма има най-много няколко десетки хиляди птици, те наброяват няколкостотин хиляди в Полша. Броят на птиците в една ферма може да надхвърли един милион в Украйна, както в Бразилия или Тайланд, които също са доставчици на ЕС.

„Гъстотата на кокошките носачки във фермите в Украйна е повече от два пъти по-висока, отколкото в Европа“, казва Люик Куломбел, вицепрезидент на CNPO (Национален комитет за насърчаване производството на яйца).

Освен това недоволните посочват монопола на шепа холдингови компании в тези сектори в Украйна. 5000 тона украински яйца, транспортирани всеки месец с камиони, принадлежат на две компании, Ovostar и Avangard, които отглеждат почти десет милиона кокошки носачки в четири обекта във воюващата страна. За Куломбел „този износ не е от полза за украинския народ, а само за двама олигарси“ .
От страна на месото пазарът е концентриран в ръцете на единствения милиардер Юрий Косюк и неговата компания MHP.


Клауза за реципрочност

Темата засяга целия общ пазар, защото, когато Полша внася украинско пиле, това води до увеличаване на износа на собствено производство за европейските страни. 

И докато френския министър се обяви в полза на европейска стратегия за солидарност по отношение на Украйна, като същевременно „остава бдителен за последиците от временната либерализация на търговията“, браншовите организации в страната му искат ограничаване на вноса чрез активиране на предпазната клауза, предвидена в търговското споразумение между Европейския съюз и Украйна.
„Искаме клауза за реципрочност, т.е. украинците да прилагат същите правила като ние, Европа. Това би било най-малкото, което можем да направим “, казва Люик Куломбел.

Всъщност, френските фермери не искат нещо по-различно от това, за което настояват нашите земеделски стопани при зърното. Вносът на птиче месо, яйца, сухо мляко, пчелен мед и други земеделски стоки от Украйна  вече оказва  осезаем натиск и върху нашите производители.