Глобалният метеорологичен феномен Ел Ниньо се завърна и е на път да нанесе сериозни щети върху селското стопанство в някои части на света. Това предупреждение отправи Световната метеорологична организация на ООН (СМО). Как точно Ел Ниньо ще се отрази на фермерите, научаваме от Observatoir de L`Europe. 

Връща се модулираната ставка за плододаващите овощни градини от 2024 година

След три години охлаждане на климатичния феномен Ла Ниня, Ел Ниньо се завръща и ще продължи поне до първата половина на 2024 г., сочат последните прогнози на ООН. На фона вече счупени няколко температурни рекорди се очаква светът да регистрира нов среден температурен рекорд.

Не са изключени повече валежи и по-силни бури. 

Какво е Ел Ниньо?

Метеорологичното събитие Ел Ниньо е отrоворно за повишаването на глобалните температури и влошаването на екстремните метеорологични явления. Причинява се от температурите на океана и тихоокеанските ветрове, които варират между затоплянето на Ел Ниньо и охлаждането на Ла Ниня. Тази година вече се прогнозира да бъде по-топла от 2022 г. и ще бъде петата или шестата най-топла година в историята.

Ефектите от Ел Ниньо се усещат с месеци и може да означава, че 2024 г. ще счупи температурни рекорди. Най-горещата година в света в историята беше 2016 г., съвпадаща със силния Ел Ниньо – въпреки че изменението на климата подхранваше екстремни температури дори в годините без Ел Ниньо.

Как Ел Ниньо ще повлияе на селското стопанство?

Ел Ниньо изтласква топлите води на Тихия океан на изток, карайки тихоокеанското струйно течение да се измести на юг от неутралното си положение. В Европа се очаква това да доведе до по-студени и сухи зими на север и по-влажни зими на юг. По време на това явление глобалната температура се повишава с около 0,2 градуса по Целзий. Това може да означава надхвърляне на решаващата граница от 1,5 градуса по Целзий за глобалното затопляне.

Очакваните необичайни валежи в Латинска Америка пораждат опасения за селскостопанския сектор, според доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO).

Прогнозите за първото тримесечие на 2024 г. показват повече дъжд от обичайното в страни от Южния конус като Перу и Еквадор, както и Мексико, както и продължаващи сухи условия в Бразилия, Гвиана и Суринам.

Докладът също така подчертава, че селското стопанство, което включва култури, добитък, горско стопанство и рибарство, е особено уязвимо, като се има предвид, че секторът може да поеме 26% от икономическите загуби при екстремни метеорологични условия и до 82% в случай на суша.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво бъдеще очаква цените при пшеницата?

Историческо отдръпване на американските фермери от пшеницата

Китай може да обърне пазарите на зърно