От години китайските намерения за внос на зърно са сигурен сигнал за развитието на международната търговия. Само до преди месец, загубата на интерес от страна на Китай към американска царевица предизвика значими сътресения на борсата в Чикаго.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Но, след две седмици на непрекъснати проливни дъждове в страната, ситуацията на местно ниво се промени драстично, което неминуемо ще доведе и до изненади в международната търговия.

Бедствието поставя страната в ситуация да осигури по-висок внос в момент, в който ефекта Ел Ниньо ще намали рязко производството на пшеница в големия производител Австралия, а събитията в Черноморския регион не изглеждат много обещаващи за украинския износ.

„Вносът на пшеница в Китай вече се покачва. Ако има щети на реколтата... тогава е вероятно Китай да трябва да увеличи вноса си през следващата година. Така че очевидно това ще окаже влияние върху световните цени и влияние върху глобалните пазари“, е мнението на Дарин Фридрих, съосновател на базираната в Шанхай Sitonia Consulting.

Mъ Уен Фенг, старши анализатор в Beijing Orient Agribusiness Consultancy, пък каза пред Reuters, че дъждовете са засегнали повечето от регионите за производство на пшеница в централен и южен Китай, а не само провинция Хенан. 

Той изчислява, че близо 30 милиона тона от очакваната реколта (138,8 милиона тона) са били засегнати, като част от зърното е покълнало и е негодно за човешка консумация, а друга част е заразена с фузариоза, което прави зърното негодно и за фураж.

Китай е най-големият производител и потребител на пшеница в света. Според USDA производството се очаква да бъде около 140 милиона тона , а вносът около 149 милиона тона през 2023-24 г. Това се равнява на 17,7% от световното производство и 18,8% от световното потребление.

Логичното очакване е, всяко намаление на китайското производство да доведе до подобно увеличение на вноса, което ще рефлектира върху цената на пшеницата в бъдеще.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!