Предстои изменение в схемата за сортове, устойчиви на климатични промени, съобщи за Агри.БГ Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз след онлайн заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план. 

Тъжно: Изкупуват на промоция закъсали и фалирали земеделски производители и техните кредити

 

Стопаните, които тази година са поели ангажимент, ще спазват изискването да ползват само препарати за растителна защита и торове, разрешени за биопроизводство. А от следващата година, производителите, които се ангажират по схемата няма да изпълняват това изискване, но ще им се намали ставката. 

„Решението ще позволи на тези, които гледат градините си конвенционално, да могат да участват по схемата“, уточни Търпанова. 

От думите и стана ясно още, че ще има модулирана ставка за всички видове животни, плодове и зеленчуци. Връща се и ставка за плододаващите овощни видове, които за 2023 г. са без модулирана ставка. 

Друг акцент е, че се увеличава размерът на преразпределителното плащане за сметка на основното плащане. През тази година няма да има модулирана ставка, но от догодина с изменението на Стратегическия план, отново ще се прилага. Основното подпомагане на доходите е намалено за сметка на преразпределителното плащане към малките стопани. Стопанства от 600 ха имат право на преразпределително подпомагане за първите 30 ха. За да се увеличи тази ставка, средствата са взети от основното плащане. Промяната не устройва обаче всички земеделски браншове.

До 30 хектара планираната сума е 938 евро/ха, а над 30 хектара е 625 евро/ха. Бюджетът на обвързаното подпомагане е лимитиран – 13% от общата рамка за България и на тази база 40% от средствата отиват при плодовете и зеленчуците, а 60% - в животновъдството. 

„Сливите и десертното грозде влизат в основната ставка“, припомни още Търпанова. 

 Още на предходния Комитет по наблюдение овощарите твърдо са отказали предложението подпомагането да бъде ограничено само до 4 овощни вида. „И така имаме недостиг на продукция, как да отделим някои производителите. Проблемът при нас е климатът и липсата на гаранция за реколтите, което води до отказ от страна на овощарите“, коментира тя. 

Предвидена е нова интервенция за картофите за семе, която ще покрие разходите на производителите. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg