Последните години доказаха, че дългосрочните прогнози имат основно пожелателен характер и могат да се обърнат във всеки един момент. Но  в случая обръщаме внимание на прогнозата, направена от Дейвид Рош – човекът останал в историята с правилното предвиждане на азиатската финансова криза през 1997 г. и глобалната финансова криза от 2008 г.
Противно на пазарните настроения, Рош - президент и глобален стратег в Independent Strategy, очаква 13-15% годишно увеличение на цените на пшеницата през следващите две години.
„Логиката е проста. Бъдещите доставки от Русия са под голям риск, имаме затопляне на климата като цяло, което можем да видим, че намалява нивата на водата в ключови артерии като Мисисипи, която пренася 60% от зърното в САЩ до пристанищата, от където тръгва за чужбина, така че можем да очакваме всякакви смущения, които не сме си и представяли от изменението на климата“, каза той пред CNBC.
Неговите коментари идват в момент, в който цените на пшеницата остават надолу с около 29% от началото на годината и са близо до най-ниските си нива от септември 2020 г. Цените на царевицата също се търгуват около тригодишно дъно, докато соята наскоро достигна четиригодишно дъно.

Спадовете на цените бяха засилени от доклада на Министерството на земеделието на САЩ за по-високо производство и запаси, спрямо очакваните от анализаторите. Освен от доклада, натискът върху пазара продължи и от информацията, че Украйна успява да намери алтернативни маршрути за износ, въпреки руските атаки срещу нейните пристанища.

Вицепремиерът на Украйна каза в неделя, че още пет кораба пътуват към украинските морски пристанища през нов коридор, отворен предимно за износ на селскостопански продукти, алтернатива на черноморската сделка за зърно, която Русия напусна през юли.
Въпреки това, Рош остава убеден в своята прогноза, като казва, че има допълнителни фактори, които биха могли да повишат цените.
Например критичен участък от долното течение на река Мисисипи падна миналата седмица до няколко сантиметра от най-ниското си ниво, според Националните метеорологични служби на САЩ, и се очаква да остане ниско, докато страната се подготвя за най-натоварения си сезон за износ на зърно. 

„Това, заедно с нестабилността в Русия и Ел Ниньо, са три фактора, които според мен ще нарушат предлагането на зърнените пазари“, каза Рош.

Специалистът очаква добивите да пострадат от по-високите глобални температури и метеорологичния модел Ел Ниньо, който обикновено продължава около четири години, и предполага, че глобалното предлагане на зърно ще бъде ограничено от руско-украинската война, която ще продължи поне до 2024 г., а вероятно и до 2025 г.

Кумулативните ефекти от тези метеорологични и геополитически рискове ще доведат до намаляване на съотношението запаси към потребление на пшеница с около 5% годишно до края на 2025 г., според Рош, което ще доведе до 13-15% годишно увеличение на цените на пшеницата.


За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!