Докато някои земеделски производители търсят нови ниши за развитие в лицето на непознати култури, други се връщат назад в историята, за да възраждат стари практики. Точно това правят двама братя - Ефтимиос и Нестора Гурциумис, производители на сезонни зеленчуци. Те са решили да възродят отглеждането на планинска ягода, пише Ypaithros.

Облепихата - култура, от чиито листа също може да се печели

След дълги проучвания и разговори със съграждани двамата земеделци заключват, че старата култура, която е процъфтявала в древния Аяни, има потенциала да бъде печеливша. Те смятат, че разполагат с достатъчно благоприятни условия за развитието й в района на Козани, Гърция.

Отглеждането на планинска ягода е било широко разпространено преди три-четири десетилетия в Западна Македония. Сега Гурциумис се опитват да върнат интереса към нея.

Идеята беше на брат ми. След като преценихме климата, околната среда и условията, решихме да опитаме. Започнахме тази година, казва Ефтимиос.

Освен че продават готовата продукция на пазара, двамата братя преработват част от нея. Те превръщат плодовете в конфитюри и ликьори. Престои да създадат и нови продукти. Сортът, който използват, дава плод почти през цялата година. Планинските ягоди виреят добре нависоко и са студоустойчиви. Затова може да се отглеждат от ранна пролет до късна есен. От другите ягоди се различават по вкус, мирис и по-дълга трайност.

Създаването на първите насаждения през февруари отнема на братята два месеца.

Това е динамична култура, има търговско търсене и перспективи за добри доходи за производителя, казва обнадеждено 29-годишният Ефтимиос.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нов тренд: Германците започнаха да отглеждат грах за веган бургери

Фермери се опитват да създадат нова продуктова ниша

Шоколадовата лоза - рядка, но все по-заинтригуваща култура