Октомври се оказа изключително благоприятен за фермерите в Европа. Времето като цяло бе по-топло за месеца и това до известна степен намали тревогите, свързани с разходите за производство. В момента цените на енергоносителите са основен проблем, а с наближаването на зимата ситуацията не става по-розова. Студ ще има, нужда от отопление - също. Затова германското издание Agrarheute предвидливо подбра препоръки как може да се пести в стопанството по време на криза.

За какво ще похарчи парите от извънредната помощ един животновъд?

Как да пестите енергия по време на доене?

Според изчисления потреблението на енергия в доилната зала може да бъде намалено с 20 до 70%, ако бъде инсталирана система за честотен контрол. Тази система следи налягането и измерва необходимото количество вакуум, регулирайки работата на доилната помпа. По този начин помпата получава максимална мощност само, когато е необходимо. По принцип половината мощност е достатъчна за доене.

Как да пестите енергия за охлаждане на млякото?

Инсталирането на система за предварително охлаждане на водата носи най-големите спестявания при охлаждане на млякото. За целта се използва студена вода, която циркулира в обратна посока на топлото мляко. По този начин то се охлажда до температура от 17 градуса по Целзий. Според експерти този подход пести 50% от електроенергията, която обичайно се използва.

Как да пестите от осветлението?

Правилният тип лампи е от решаващо значение за сметките за ток. В случая трябва да се съобразите и с височината, на която са окачени.

Луминесцентните лампи трябва да се монтират на височина до 3 м поради широкия ъгъл на лъча. На около 4 метра най-полезни са натриевите и живачните лампи с високо налягане. Флуоресцентните лампи с конвенционални баласти трябва да бъдат заменени с такива с електронни баласти. Това означава намаление с до 25% на потреблението на енергия в сравнение с конвенционалните устройства. Освен това тези лампи издържат много по-дълго.

Препоръчваме да замените крушките с нажежаема жичка. В зони, където не се изисква постоянно осветление, е полезно да се инсталират детектори за движение. Лампите трябва да светят толкова дълго, колкото е необходимо.

Как да пестите енергия от вентилационната система на фермата?

Твърде високите температури причиняват топлинен стрес на кравите. Затова адаптираната вентилационна система е за предпочитане. Освен това с нея може да намалите разходите за енергия. Експерти препоръчват да не пестите при избора на технология, тъй като вентилацията влияе пряко върху продуктивността на животните.

Как да пестите дизелово гориво в млечна ферма?

За да избегнете допълнителен разход на гориво, е полезно да имате достатъчно пространство за движение в обора и в зоната на силоза. Добре е те да се намират близо един до друг. Изборът на смесител за фуражи също оказва голямо влияние върху консумацията на енергия. Обърнете внимание на специфичните изисквания за мощност на тон. Освен това е важно да не смесвате повече фураж от необходимото. След като последната партида фураж е в миксера, той трябва да работи само около 3 минути. Изключение правят смесителните системи със свободно падане.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Коментар: Директните плащания ще бъдат ли платени навреме?

Фермери питат: Ще бъдат ли спазени обещанията, че няма да се бавят субсидии?

Ще има ли салата тази зима?