Една от темите, които сякаш най-много мъчи земеделците тази седмица, е дали субсидиите ще бъдат изплатени в срок.

След като индикативният график за плащанията до 2022 г. най-накрая беше публикуван този понеделник, 10 октомври, фермерите започнаха да задават въпроси: “Ще се платят ли парите в срок?”, “Защо плащането за газьола липсва?”,  “Какво стана с обещанието, че ще се прехвърлят пари от ПРСР?”. Не липсваха и коментари от рода на: “Ако плащанията са частични, инфлацията ще изяде и малкото пари”, “От графика става ясно, че ще има забавяне на плащанията по национални схеми”. Можем да продължим и още, и още.

Няколко пъти управляващите казваха, че няма да има забавяне на плащанията и че Фондът работи на пълни обороти. А фермерите не забравят, те помнят какво им е обещано. 

В индикативния график обаче, който знаем, че има по-скоро информационен и указателен характер, прави впечатление едно, а именно амбицията на ДФЗ да изтегли плащането по мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ с няколко месеца. За сравнение през Кампания 2021 това се случи чак на 27 май 2022 г., докато сега е посочен срок на плащане между 20 и 30 декември тази година. 

Средствата по мярка 12 обаче ще бъдат изчислени по първоначалния слой „Площи допустими за подпомагане“, при условие че ДФЗ своевременно разполага с данните в него. Така евентуално преди Нова година парите ще са по сметките на земеделците.

Схемата за газьола пък, по която между другото ще бъде отворен допълнителен прием, също трябва да бъде изплатена до края на годината. Тази схема обаче не се вижда в индикативния график, тъй като то се води държавна помощ, а не директно плащане.

А вие доволни ли сте от индикативния график за директните плащания? Тази седмица в нашата анкета ви питаме именно това, гласувайте!

 

Чуйте всички епизоди на AgriПодкаст. 

 

● ● ●

Поредната овцевъдна ферма намалява животните си, за да оцелее

● ● ●

● ● ●

Пчелар: Крадат ми стотици килограми мед ежегодно

● ● ●

В Добруджа: Сушата свали добивите от царевица с близо 200 кг от декар

● ● ●

● ● ●

Какво ни казахте: От 100 до 300 кг/дка са добивите от слънчоглед у нас

● ● ●

ДФЗ: Помощта за зимните пръскания идва до 12 декември

● ● ●

ДФЗ отговаря какво се случва с последния прием по подмярка 6.3

● ● ●

● ● ●

● ● ●

Държавна застрахователна компания в земеделието - възможно и нужно ли е?

● ● ●

Ще продължи ли извънредната помощ за земеделците?

● ● ●

● ● ●

Дамите в селското стопанство: Добре дошли в света на фермерките в TikTok!

● ● ●