Въпреки рецесиите, икономическите сътресения и високата инфлация в други години, семейната ферма на Тони Монталбано не прекъсва нито за миг работа. Стопанството, което се намира в югоизточната част на Англия, оцелява в продължение на десетилетия. До тази година, пише Financial Times.

От 400 грама чушка до гурме зеленчуци – какви сортове търси пазарът

Рязко нарастващите разходи за отопление на оранжериите поради ескалиращата енергийна криза, отприщена от войната на Русия в Украйна, принудиха зеленчукопроизводителя да обмисли намаляване на обичайната си реколта от краставици.

Цената е извън контрол, абсурдно висока е, казва 40-годишният Монталбано, коментирайки сметките си за комунални услуги.

Тази година той ще прибере от фермата си в Есекс 50% по-малко реколта заради мерките, които въвежда за намаляване на разходите си.

Цената на газа просто се изстреля и не бях подготвен за това, казва фермерът. Сметката му за енергия сега е пет пъти по-висока от миналогодишната.

Стопанството на Монталбано е пример за това, което се наблюдава в цяла Европа. Фермери и компании свиват производството, докато се борят да се справят с нарастващите разходи за енергия.

Перспективата за сезонен недостиг на храна е актуална и предизвиква тревога у индустрията, която апелира държавата за подкрепа.

Пряко засегнати са културите, които изискват интензивно отопляване през студените месеци - краставици, домати и маруля. Енергийната криза обаче удря по-мащабно. Цялата верига на доставки на храни в Европа е в шок.

Хлебопекари, млекопроизводители и фермери, отглеждащи захарно цвекло и маслини, се борят да си плащат сметките. Разходите им нарастват по-бързо, отколкото цените, които могат да получат от търговците на едро.

Страничните ефекти от високите сметки са по-сериозни от очакваното, каза тази седмица Пека Песонен, генерален секретар на Copa-Cogeca, която представлява фермерите от ЕС.

Цените на суровините (оборски тор, фураж и др.) се повишиха рязко. Междувременно се увеличиха разходите за охлаждане, отопление и транспорт. Това възпира фермерите да сеят.

В момента ЕС обсъжда планове за ограничаване на цената на енергията за предприятията и домакинствата, но също така и за налагане на намаления на потреблението, което може да засегне фермерите.

Обединеното кралство например обяви план, който ще подкрепи бизнеса, но само за шест месеца. За някои тази помощ идва твърде късно.

75-80% от производителите на салата във Великобритания няма да садят следващата година. Няма икономически смисъл, казва Джими Русо, съсобственик на ферма. По думите му, производството на салата е оставено на произвола.  

В Нидерландия ситуацията също не е розова. Страната отговаря за почти ⅕ от световния износ на домати. Много оранжериите на територията й обаче затварят.

Компаниите, които обикновено използват осветление за отглеждане на домати, „вероятно няма да го направят следващата зима поради високата цена на електроенергията“, казва Александър Формсма, енергиен специалист в Greenhouse Horticulture Холандия.

Alfred Pedersen & Son, най-големият доставчик на домати в Швеция и Дания, който оперира 350 000 квадратни метра оранжерии, каза, че също ще затвори тази зима. Той традиционно снабдява супермаркетите с 20 000 тона домати годишно, около една четвърт от които се произвеждат през зимата.

Разходите за енергия са се увеличи десетократно в рамките на година. Ще има огромен дефицит на домати, казва Торбен Рол, главен оперативен директор. Според него производителите в по-топлите региони като Испания и Мароко може да не успеят да запълнят празнината.

Някои френски производители на захарно цвекло трябваше да изтеглят реколтата си от страх от евентуален недостиг на газ през зимата. Tereos, най-големият производител на захар във Франция, заяви, че ще започне рано енергоемкия процес на превръщане на цвеклото в захар.

Докато някои фермери страдат от високите разходите за отопляване на оранжерии, други - като тези в Италия, се борят със суша. Около една трета от италианските фермери са на загуба според проучване за италианския земеделски съюз Coldiretti.

Месечната сметка за енергия на фермера Филипо Де Миколис Анджелини е три пъти по-висока спрямо миналата година. Цените на торовете, от своя страна, са поскъпнали четворно.

Междувременно фермери, които произвеждат електроенергия, планират да я продадат, вместо да я използват за производството си.

Монталбано отбелязва, че има колеги в пенсионна възраст, които са се оттеглили. За младите производители обаче възможностите са ограничени - те търсят изход в по-малко енергоемки култури - например чушки.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Наближава ли смъртта на вертикалните ферми?

Помощта от 62,2 млн. лв. ще бъде изплатена до края на септември

Доматите на открито са шампиони по средни добиви