За първи път от доста време насам анкета на Агри.БГ събира повече положителни отколкото негативни отговори. Общо 59% от над 315 гласували са доволни от Индикативния график за директните плащания, които ДФЗ ще направи до края на 2022 г.

Готвят нова извънредна помощ за животновъдите. Вижте ставките

Разбира се, прокрадва се и едно песимистично НО. 31% от анкетираните се опасяват, че ставките едва ли ще покрият по-високите им разходи. Всяка част от веригата за производство продължава да се оскъпява. Да се надяваме, че тежките времена раждат силни хора и ще оцелеят по-конкурентоспособните.

Според 23% от участниците в тематичната ни анкета посочените от Фонда дати са удачни, стига да бъдат спазени. А кой по-добре от фермерите знае какво са срокове и какво коства тяхното изпускане. Да се надяваме, че и държавната администрация няма да си позволи забавяне, въпреки че там санкции не се налагат.

Едва за 5% от отговорилите е важна новината, че мярка 12 „Плащания за Натура 2000 и рамковата директива за водите” ще се изтегли с няколко месеца, преди Нова година. Това със сигурност ще им бъде от полза, стига обаче Фондът да разполага с данните от първоначалния слой „Площи допустими за подпомагане“.

За общо 32% от участниците така чаканият Индикативен график е донесъл по-скоро разочарование. 16% смятат, че плащането на траншове затруднява работата им. Добра новина е, че по неофициална информация бюджетът по ПНДЖ1 за говеда и биволи ще бъде платен в максимален обем – около 90%, още при първия транш. 

8% от анкетираните не са доволни, че плащанията по схемите за преходна помощ ще започнат със закъснение спрямо година по-рано. А други 8% са категорични, че парите по всички схеми трябваше да бъдат преведени по сметките по-рано. Вероятна пречка за това са приемите по трите извънредни помощи заради войната в Украйна. Две от тях са вече платени, въпреки че някои фермери още чакат подпомагането си.

„Ако тази помощ не беше дадена наесен, половината от производителите нямаше да могат да презимуват. Тя беше спасителният пояс. Но не трябва пак да се раздават пари на калпак. Нужни са политики за устойчиво развитие на уязвимите сектори. Аз лично се изморих да наблюдавам как се прелива от пусто в празно. Наливаме един огромен ресурс в кацата и в същото време тя изтича“, коментира биопроизводителят Цветан Цеков на международния форум InteliFresh.

Най-накрая се заговори и за последната, трета извънредна помощ, чийто бюджет се формира чрез прехвърляне на 5% от парите по ПРСР за тази и миналата година. По-различното е, че тя ще се дава на стопанство според броя животни или декари. Все още се умува дали да бъде наложен таван, а изплащането се очаква до средата на декември. След извънредна среща с Министерството на земеделието на 24 октомври вече са ясни ставките за животновъдния бранш. Срещите предстоят и за други сектори, научи Агри.БГ.