През последните няколко години много фермери в Европа започнаха да използват междинни култури. Позитивният ефект от използването им обаче е въпрос на внимателен избор. В противен случай производителят рискува да си навлече негативи, пише полският сайт за земеделие Farmer. 

Дъжд от сигнали: Знаят ли фермерите защо не получават плащания?

Според полските експерти на междинните култури трябва да се гледа в дългосрочен план. В Полша се наблюдава практиката далеч преди времето за сеене да се правят заявки за семена. По повод тази практика те съветват да не се сеят междинни култури “на парче”. 

Една добре подбрана смес трябва да е съобразена както сеитбооборота във фермата, така и да допринася за подобряване на свойствата на почвата, а косвено и за последващата обработка. Често, съвсем разбираемо, избираме въз основа на цената. Най-евтиното решение обаче не е непременно полезно, тъй като в някои случаи то ще създаде дългосрочен проблем. 

Едно от най-лошите решения, отбелязват експертите, е да се сее горчица като междинна култура в сеитбооборота с рапицата. 

За съжаление, все още има ситуации, когато във ферми, отглеждащи рапица, горчицата е основната междинна култура. Има дори ситуации, когато рапицата се появява на дадено поле на всеки две години и също толкова често се сее горчица. При сеитба на синап в сеитбооборот с рапица трябва да се има предвид, че той е резервоар на болести по рапицата и същевременно е гостоприемник на неприятели, които нападат и рапицата, отбелязват те. 

Като цяло, ако структурата на културите в дадено поле се редува между горчица и рапица, осеяни със зърнени култури на всеки две години, ние де факто имаме монокултура. В този ред на мисли, ако след рапица засеем междинна култура, съдържаща рапица, това противоречи на всякаква логика. 
Когато се избират междинни култури, трябва да се обърне внимание на проблема с плевелите. Ако те се състоят от кръстоцветни, възможно е в рапицата да се появят плевели. 

Междинната култура трябва да е здравословна – за почвата и следващите култури. Ако е добре подбрана, тя ще има благоприятен за здравето на почвата ефект и, в зависимост от свойствата на растението, понякога позволява да се намали торене при последващо отглеждане. Засявайки обаче растения от същото семейство като основната култура, ние не постигаме здравословен ефект за растенията, а всъщност допринасяме за увеличаване на натиска от болести, неприятели и плевели. 



Вижте още:

Стриптил технологията покорява българските полета с отлични резултати и по-малко разходи

Екологичните мерки скачат от 30 на 50

Ще има ли дерогации по екостандарти за 2024 г.?