Предстоят промени в Стратегическия план на България в частта за земеделие. Основните са свързани с екосхемите и Стандартите за поддържане на добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС). По темата разговаряме със земеделския министър Кирил Вътев.

"В момента тече приемът по Плана за възстановяване и устойчивост. Предстои да изпратим до Парламента, след което и до Брюксел, новия Стратегически план. Там има много промени. Едно от нещата, които се случват за първи път е, че мерките с т.нар еклогични мерки вече са 50, не са 30.

Надяваме се този Стратегически план през следващата година отново да го усъвършенстваме, отново да го преработим. 

Мерки, които са проблем на България са проблем и на другите страни-членки. Например има сериозни оплаквания от ДЗЕС 7 и 8. За сеитбооборота на културите при тази суша, за оставяните незасяти площи, които са покрай водоеми и т.н. Така че има много проблеми генерално в целия ЕС, които са и наши", коментира министър Вътев.

Министерството на земеделието и храните имаше срок до края на септември да подаде промените по Стратегическия план към Брюксел. Към момента планът все още не е изпратен за преглед. Зам.-министър Таня Георгиева увери, че това ще се случи до средата на месец декември 2023 г.

"Нито едно забавяне не е направено поради това, че е пренебрегната някаква част от работата, защото наистина темпото се вдигна много. Но има голяма част от съгласуванията с ЕК, които ни бавят. Отново питаме например по НПВУ ползване на вода в земеделските стопанства. Да, но да не е за напояване. В края на краищата за какво да я ползваме тази вода? Ето такива неща ни бавят много в кореспонденцията с ЕК", заключи Кирил Вътев.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg