В последните седмици пазарите стават свидетели на необичайни покупки с пшеница от страна на САЩ. Новината, че американски компании за брашно са внесли европейска пшеница, предизвика безпокойство и разочарование у заинтересованите страни зад океана.

Това накара представители на U.S. Wheat Associates (USW) да направят изявление, с което да успокоят създалото се напрежение.

„Въпреки че вносът на европейска пшеница за производство на местно брашно е изключително необичайна ситуация, важно е да се каже, че има повече от достатъчно висококачествена пшеница в САЩ, налична за производството на цялото брашно, от което се нуждаем“, се казва в изявлението. 

Динамичните пазарни фактори създадоха голям ценови ръб между подобни класове европейска и американска пшеница. През май 2023 г., според данните на AgriCensus, публикуваната експортна FOB цена за полска пшеница е била с повече от 107 долара за тон по-ниска от експортната FOB цена за американска твърда червена зима пшеница (HRW) в Персийския залив. 

Експортната цена на германската пшеница през май показва подобна отстъпка спрямо тази на HRW FOB в Персийския залив. 

Разглеждайки тази разлика между изгодната покупна цена в Европа спрямо текущите възстановителни стойности на вътрешния пазар на САЩ, президентът на USW Винс Питърсън коментира, че „това може да е най-големият търговски марж, за който съм чувал през всичките си години, прекарани в търговията със зърно“.

Според него, тази забележителна разлика в цените се случва главно защото относителният обем на доставките на пшеница за износ в Източна Европа се увеличи тази година. 

Войната драстично ограничи способността на Украйна да изнася зърно с кораби от нейните черноморски пристанища, и количествата започнаха да се изливат през сухопътните им граници към източноевропейските страни. 

„Това движение силно понижи местните цени на пшеницата, навреди на фермерите в ЕС и накара пет държави от ЕС да наложат забрани върху вносното украинско зърно, оставащо в техните страни. Рекордната реколта от пшеница в Русия през 2023 г. и неограниченият износ (сега прогнозиран на 45 милиона тона) създадоха по-голям регионален ценови натиск“. 

Въпреки че ЕС-27 е вторият по големина производител на пшеница в света след Китай и вторият по големина износител след Русия, вносът на пшеница в ЕС се е увеличил с 6 милиона тона през пазарната 2022/23 година. 

В комбинация с безпрецедентното прекъсване на регионалното движение на зърно, USDA изчислява, че крайните запаси от пшеница в ЕС ще нараснат от 10,1 милиона тона през 2020/21 г. до 16,2 милиона тона през 2022/23 г. USDA очаква още европейското производство на пшеница да се увеличи тази година спрямо 2022 г., въпреки сушата в Западна Европа.


За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направате безплатна регистрация в Агринайзър сега!