Торовете продължават да поевтиняват на световния пазар. След азота, сега под голям натиск са цените на поташа (калиевият карбонат). Причина за подновения ценови натиск са поевтиняване на газа, пълните складове при вносителите, евтините торове от Русия и падащите цени на зърното.

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

През миналата седмица Индия обяви нов търг за внос на урея. Пазарните участници се надяват, че страната ще определи нови ценови нива след липсата на яснота през последните седмици. Конкуренцията вероятно ще бъде силна и ще доведе до спад на цените, коментират от agrarheute.com.
Индия е насочена към покупки с общ обем 800 000 т, като очакванията бяха за търсене на 1 млн. т. Това ще доведе до засилена конкуренция между участниците в търга.  

В САЩ карбамидът поевтиня под 300 долара/т в началото на юни. За по-късните дати цените падат до 262 долара/т. В началото на юни цената на карбамида в пристанищата за внос на Германия е относително непроменена - 480 евро/т.  

Свръхпредлагане и ниски цени на газа

Повечето анализатори смятат, че дългоочакваният индийски търг няма да бъде достатъчен, за да спре свръхпредлагането на урея и други азотни торове. Следователно цените на износителите се очаква да паднат допълнително, за да получат достъп до индийските обеми.

Цената на карбамида в Близкия изток беше 290 долара/т тази седмица, но много евтините руски и китайски оферти правят възможно индийската цена да падне до 270 долара/т, смятат анализатори. Повечето пазари на урея отбелязват значителни спадове на цените между 15 и 40 долара/т тази седмица.

Международните цени на амониевия нитрат и калциево-амониевия нитрат бяха относително стабилни тази седмица. Европейското търсене остава много слабо, отчитат търговците. Междувременно Русия продължава да изнася амониев нитрат (AN) за Бразилия на много ниски цени. Анализаторите очакват цените да продължат да падат, тъй като по-ниските цени на уреята и отслабването на търсенето оказват влияние върху северното полукълбо.

Търсенето на амоняк в Европа също е слабо. Значително по-ниските цени на газа в Европа правят все по-лесно и по-евтино рестартирането и увеличаването на производството на амоняк.