От влизане в сила на забраната до момента количеството слънчоглед, което се реализираше на българския пазар, беше около 200 хил. тона на месец. Това каза Илия Проданов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), по време на пресконференция на Българската аграрна камара (БАК).

Вижте още: Кирил Вътев: Не сме имали разговори относно падането на забраната за внос на зърно от Украйна

 

Късно във вторник (12 септември) НАЗ проведе извънреден управителен съвет, на който реши, че ще участва в общонационален земеделски протест. Причината е проекторешението за отмяна на забраната на внос на украинско зърно, която продължава до 15 септември. Проекторешението беше прието във вторник от Комисията по икономическа политика и иновации. А в четвъртък (14 септември) се очаква да се гласува и в пленарната зала на Народното събрание. 

Каква обаче е равносметката от стопирания до момента внос на украинско зърно?

“Цената, на която се изкупуваше този слънчоглед, имаше леко повишение от началото на май до момента и това повишение определено не се отрази на цената на олиото, което е видно от всичко потребители.

Цената по време на въвеждане на забраната беше около 640 лв./тон. Преди вчерашното (12 септември) решение, цената беше 760 лв./тон. След гласуваното решение на Икономическата комисия, цената падна с 60 лв./тон и търсенето буквално приключи. 

Днес никой български производител не може да продаде слънчоглед”, категоричен е Илия Проданов.

По думите му зърнопроизводителите в България произвеждат 9 млрд. от брутния вътрешен продукт (БВП) в България. 

“Това е 1/7 от целия БВП на страната ни. Освен това забраната влезе в сила през месец май и цената на олиото до днешния момент единствено и само е слязла надолу. Това е нещо, което всички знаят, но и нещо, с което се спекулира. 

Другият много важен факт е, че в момента в България има 6  000 тона слънчоглед и 2 млн. реколта, която се очаква. Това прави 2 600 000 тона слънчоглед - реколта, която е предостатъчна, за да задоволи първо вътрешния ни пазар на олио и второ преработвателните мощности на маслопреработвателите. 

Българските производители не искат непазарни цени. Ние искаме просто да се изкупи нашата продукция”, заключи Илия Проданов.