След проведен извънреден Управителен съвет (УС) на Националната асоциация на зърнопроизводителите във вторник вечер, по повод решението на Комисията по икономическа политика и иновации за отмяна на забраната за внос от Украйна, асоциацията взе решение за участие в общонационален земеделски протест за спасяване на българското земеделие.

Изненадващо: Комисията по икономически политики гласува България да се откаже от забраната за внос на украинско зърно


НАЗ заяви абсолютната и непоколебима готовност да защитава с всички средства сектор „Зърнопроизводство“ и членовете си.

"Решението на Комисията по икономическа политика и иновации, до което се стигна без подкрепен мотив, е национално предателство и обричане на родното земеделие", пише в своя позиция асоциацията.

Именно затова производителите са категорични, че ще протестират срещу опита да бъде сринат сектора.

„Ще станем свидетели на масов колапс, който ще предизвика регионална нестабилност на местна икономика. Нека не забравяме, че крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма. Това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници“, заяви председателят на НАЗ - Илия Проданов.

За пореден път НАЗ призовава членовете на Народното събрание да гласуват за продължаването след 15 септември 2023 г. на забраната за внос в България на селскостопански стоки от Украйна, за запазването на социалния мир и за дългосрочното гарантиране на продоволствената сигурност в страната.

В противен случай асоциацията, заедно със своите членове от цялата страна, ще излезе на улицата, за да защити своите, общите и държавните интереси.