Качеството на черешите, произвеждани в градините на старозагорското село Кирилово, е добро въпреки студената пролет и по-малкото количество продукция, заявява пред Радио Стара Загора кметът Валерий Видев.

Температури под нормата: Ще има условия за мани и гниене

По думите му климатът в района е уникален, със средиземноморско течение, подходящ за всякакви овощни култури. „Дори напоследък гледам, че и маслини, и киви се отглеждат успешно“, казва кметът, който е и агроном.

За съжаление, остава проблемът с ниската изкупна цена от 0,90 лв./кг. до 1,10 лв./кг, което затруднява и дори отказва много от производителите, а в същото време прекупвачите завишават цените на пазара. “Производителите имат и много разходи, които не могат да оправдаят”, каза още Видев.

Първите прогнози за изкупната цена на черешите в Кюстендилско също не са добри. Производители споделиха, че вероятно изкупният сезон при тях ще започне с 0,80 лв./кг. Проблемът с работната ръка остава, като надниците са се увеличили тази година, което допълнително затруднява стопаните. Валерий Видев потвърди, че и в Старозагорско положението е идентично.

Цената на пазара се вижда, че е по-висока, защото количеството е по-малко след повратните студове, но пък качеството е много добро. Черешите са по-рехави, но са по-едри, заявява кметът. Изкупвачите обаче предлагат ниски цени.

На 12 юни за осма година в село Кирилово ще се проведе Празник на черешата, като откриването е от 16:00 часа с изложба на череши и черешови произведения в центъра. Ще бъде проведен и конкурс за "Най-сладка череша" и "Най-едра череша". В надпреварата ще се включат производители от района.