И през следващите седем дни се задава неустойчиво време. Очакват се висока влажност и температури под нормата, които ще създават условия за развитие на късно кафяво гниене по плодовете на черешите, сиво гниене по ягодите, струпясване и сачмянка по овошките, мани по лозата и зеленчуковите култури, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

АГРОПРОГНОЗА

Задаващите се валежи ще поддържат обаче добри влагозапасите в горните почвени слоеве и условията за вегетация на пролетните култури.

„Падналите валежи през първите 10 дни на юни повишиха почвените влагозапаси в 50 и 100 см слой. В по-голямата част от страната, с изключение на крайните източни и югоизточни райони, те стигнаха до 80-85% от пределната полска влагоемност”, съобщават от НИМХ

През идните дни развитието на земеделските култури ще се осъществява при температури под климатичните норми. 

През второто десетдневие на юни при царевицата ще протича листообразуване, при слънчогледа, засят в агротехнически срок - формиране на съцветие, при зърнено-бобовите култури (фасул,соя) - бутонизация и цъфтеж (Силистра, Павликени).

Ечемикът в полските райони ще е преобладаващо във восъчна зрелост. При пшеницата ще протича млечна зрелост, преход от млечна към восъчна и восъчна зрелост на места в Дунавската равнина и в южните райони на страната. При рапицата ще се наблюдава фаза узряване.

Остават повишени вероятността за градушки и рискът от полягане на посевите със зимни житни култури. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в края на периода.